Pénzügyi vállalkozások szerepe a magyar kis- és középvállalkozások finanszírozásában - Szabó Renáta
Magyarországon a KKV szektorba sorolható vállalkozások jelentős része igénybe veszi valamely pénzügyi szolgáltató, hitelintézet vagy bank finanszírozási szolgáltatását többek közt beruházásra, forgóeszköz vásárlására. Felmerül azonban a kérdés, hogy az ügyfeleket mi motiválja az egyes hitelek kiválasztása során, milyen lehetőségek között választhatnak? Milyen folyamatok megy keresztül egy hitel ügyintézése? Milyen szempontokat vesz figyelembe egy pénzügyi vállalat a hitel bírálata során? Szakdolgozatom céljául azt tűztem ki, hogy bemutassam a pénzügyi vállalkozásoknál elérhető pénzügyi termékeket, illetve ezeket milyen módon tudják igénybe venni a KKV szektorba sorolható vállalkozások, hogy milyen hitelezési lehetőségek közül választhatnak. Célom volt rávilágítani arra, hogy egy hitel ügyintézése során milyen folyamaton megy keresztül, illetve milyen szempontokat vesz figyelembe egy pénzügyi vállalkozás a hitel elbírálása során. A dolgozat elején a fogalmi keretek meghatározása után arra törekedtem, hogy általánosságban térjek ki a hazai hitelezési folyamat sajátosságaira, legfőbb trendjeire és kihívásaira. Véleményem szerint a vállalkozásoknak fel kell ismerniük és élniük kell a rendelkezésükre álló potenciálokkal. Továbbá fontos az is, hogy a vezető pozíciót betöltő személyek rendelkezzenek azzal a vállalkozói szellemmel, ami segítségükre lehet, hogy bátran belevágjanak új beruházások, fejlesztések megvalósításába. Ezt követően röviden összefoglaltam a belső és külső finanszírozás közti különbségeket, bennük rejlő pénzügyi kockázatot. Külön kitértem dolgozatomban a kamattámogatott hitelekre. A későbbiekben példám elemzésének segítségével arra a megállapításra jutottam, hogy a pénzügyi vállalkozások szerepe létfontosságú a kis- és középvállalkozások hitelezésében és fejlesztésben, mert a kereskedelmi bankok hiteleihez képest olcsóbbak, és rugalmasabbak tudnak lenni. Fontos a gazdaság fejlődése szempontjából, hogy a kis- és középvállalkozások a piaci igényeknek megfelelő mértékben tudjanak alkalmazkodni a mindenkor fennálló kihívásokhoz. További megállapításom, hogy hitelezési folyamat rendkívül bonyolult és összetett munkát igényel, egyik terület sem működik a másik nélkül. Szakmai gyakorlatom alatt bepillantást nyertem a leírt területek működésébe, főként a middle office és back office folyamatokba. A különböző eljárások során a legfontosabb következtetés, hogy óriási felelősséggel jár egy ilyen munkakörben való elhelyezkedés, a háttérterületek ugyanis az összes vállalkozásban zajló folyamatra meghatározó befolyással bírnak. Dolgozatomban az elméleti részek megerősítéseként bemutattam a Corrigia Zrt által a kisvállalkozásoknak biztosított hitelezési lehetőségeket. Ezen a gyakorlati példán keresztül szemléltettem a pénzügyi vállalkozások működését, valamint részleteztem a front office, middle office, back office tevékenységét, kiemelve az ügyfelek által oly fontosnak tartott emberi tényezőket.