Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. stakeholder-elemzése és a magyarországi élelmiszer kereskedelem bemutatása - Szabó Zoltán István
A szakdolgozatomban a Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. tevékenységeit, érintettjeit, működési- és versenykörnyezetét vizsgáltam meg, az aktuális életkörülmények figyelembe vételével. A főiskola falai között megszerzett legjobb tudásom, a szakirodalom és az aktuális tényezők feldolgozása, a gyakorlati helyemen eltöltött idő alatt megszerzett tapasztalataim, valamint a cég belső dokumentumait felhasználva készítettem el a dolgozatomat. Az első fejezetben a vállalatot mutattam be, melyben leírtam a cég történetét a kezdetektől napjainkig, ismertettem tevékenységeinek körét, szolgáltatásait, referenciáit és szemléltettem a főbb adatait. A vállalat 1991-ben történő megalapítása óta évről-évre dinamikus fejlődött, terjeszkedett más megyékben és ennek köszönhetően egyre nagyobb piaci részesedést birtokolt, melyet ábrán mutattam be. Alapító tagként vállalt szerepet egy egész országot lefedő áruházlánc létrejöttében 2001-ben, melynek mai napig tagja. 2012. novemberében a cég többségi tulajdona eladásra került, ezzel jelentős változás történt a tulajdonosok körében. A következő részben, lévén élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó vállalatról van szó, ismertettem az élelmiszer kis- és nagykereskedelem nemzetközi helyzetét, típusait valamint a legnagyobb vállalatok piaci részesedését. A nemzetközi elemzéshez hasonlóan, a magyarországi kis- és nagykereskedelmet is bemutattam a rendszerváltástól kezdődően. Elemeztem a bolttípusok alakulását, azok méret és szám szerinti változását, továbbá a hazai legnagyobb élelmiszer láncok piaci részesedését. A vállalat mikro- és makroszintű környezetelemzéseit, a versenykörnyezet kiértékelését, valamint a SWOT analízist végeztem el a következő részben. A mikro környezet vizsgálatával kezdtem, melyben a McKinsley-GE-mátrix portfólió-elemzés segítségével analizáltam a Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. verseny- és környezeti helyzetét. Ezekből a számításokból pontos eredményt kapva meg tudtam határozni a cég helyzetét. A versenykörnyezet elemzésénél Porter öt erő modelljét alkalmaztam. Bemutattam néhány jelentős versenytársat, ezután megállapítottam a Z+D Kft. versenyelőnyeit. A makro környezet vizsgálatánál a PEST- elemzést választottam. A gazdasági, politikai, társadalmi és technológiai tényezők főbb elemeit ismertettem, majd a cég szempontjából értékeltem. Ezek segítenek egységes és egyértelmű képet kapni a vállalkozás makroszintű környezetéről. Végül a SWOT analízis segítségével meghatároztam a cég erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit, majd megfogalmaztam néhány lehetséges jövőbeni lépést a társaság felé. A vállalat érintettjeit vizsgáltam meg ebben a fejezetben, a vállalat életében történő változások figyelembe vételével. A belső stakeholder-ek a tulajdonosok, a menedzserek és az alkalmazottak. A cég menedzserei között szerepelnek a tulajdonosok is, ezáltal nagyobb befolyással rendelkeznek, valamint a konfliktushelyzetet nagyobb valószínűséggel idézhetik elő. A munkavállalók ábrán történő bemutatásából jól kivehető, hogy a vállalkozás forgalmával párhuzamosan emelkedett a számuk, mely 2013-ban meghaladta a 400 főt. A munkavállalók végzettségét tekintve foglalkoztat a cég négy elemit és egyetemet végzett alkalmazottat is. A külső érintettek elemzésénél bemutattam azokat a gazdasági szereplőket és azokat az embereket, akik aktív szerepet töltenek be a cég életében. A vevői és a szállítói számlák alapján megmutattam azok forgalmát. Továbbá ismertettem a stratégiai partnerekkel, a mindennapi tranzakciókat bonyolító bankokkal, a versenytársakkal, a vállalkozásra ható állami intézményekkel, a természeti környezettel, valamint a helyi és önkéntes állampolgári közösségekkel való kapcsolatát a vállalkozásnak. A kifejtéseket követően érintett térképen és hatalom érdek mátrixban ábrázoltam őket. A téma elsajátítása és a gyakorlati idő alatt megszerzett tapasztalatok alapján elmondható, hogy a Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. a kezdetektől fogva olyan dinamikusan fejlődő vállalat, amely a nehézségek ellenére is tudta növelni piaci részesedését. Véleményem szerint még képes a cég a növekedésre és hosszú távon meg tudja tartani piaci pozícióját, amennyiben az új kihívásokat ezután is sikeres döntések sorozatával képes lesz megoldani.