Logisztikai folyamatok bemutatása, hatékonyságának vizsgálata és elemzése gyakorlati és elméleti aspektusban a Vasivíz ZRt.-nél - Toldi Alíz
A VASIVÍZ ZRt.-nél eltöltött három hónapos szakmai gyakorlat nagyban segítette a szakdolgozatom elkészítését. A dolgozatom témája a logisztikai folyamatok bemutatása, hatékonyságának vizsgálata és elemzése gyakorlati és elméleti aspektusban a VASIVÍZ ZRt.-nél. A szakdolgozat a Társaság történetének bemutatásával indul – megalakulásától kezdve napjainkig. Ebben a fejezetben szerepet kapott még a vállalat szervezeti felépítése, összehangolt működésének bemutatása, melyből információt kapunk a működési területről is. Ismertettem továbbá a tevékenységi körét, melyet 3400 km2-nyi területen lát el Vas megye egész területén, és néhány község tekintetében a szomszédos megyékben, sőt Ausztriában is. A dolgozat elkészítéséhez elméleti megalapozottságra volt szükségem - melyet több szakirodalmat is felhasználva - a harmadik fejezetben tekintettem át részletesen. A logisztika fogalmi meghatározása után a hangsúlyt a logisztika vállalati folyamataira helyeztem, kiemelve a beszerzés és raktározás szerepét. Az anyagellátás alfejezetben a beszerzéssel kapcsolatos célokat, stratégiákat soroltam fel. A további alfejezetben a raktározás szerepét a logisztikai láncban vizsgáltam, áttekintve a különböző raktározási módokat is. A következő fejezetben a figyelem már a vízközmű-szolgáltatóé, akinek a vállalatnál betöltött szerepével indul ez a fejezet. Fontosnak tartottam hangsúlyozni a vállalatnál lévő logisztikai folyamat stratégiai fontosságát, hiszen eredményessége jelentősen kihat a cégre. A logisztikai folyamat egyszerű áttekintése után a Logisztikai osztály alaptevékenységeit mutattam be, ezek közül részletesen ismertetve az anyagellátási és raktározási tevékenységét. A vállalatnál alkalmazott centralizált beszerzést, a beszerzésnél alkalmazott stratégiákat, a beszállítók értékelését tekintettem át. A raktárfajtákat, a raktárakban alkalmazott készletgazdálkodást, illetve magát a raktárfolyamatot részleteztem. De nem hagytam figyelmen kívül a szervezet kiegészítő tevékenységét, a gépjárműflotta működtetését és karbantartását sem. Az 5. számú fejezet címe a VASIVÍZ ZRt. Logisztikai szervezetének működési adottságai. A logisztikai tevékenység hatékonyságának vizsgálatához figyelembe kellett vennem a logisztikai költségeket. A fejezetben elsőként a logisztikai költségek és hatékonyság vizsgálata található. Elsőször nagyító alá vettem a Logisztikai osztály költségeit, az elmúlt 3 év tükrében, majd készlethatékonysági mutatókkal is számoltam. A további alfejezetben az információs rendszer kapott szerepet, mely fontos eszköze a logisztikai folyamatnak. A jelenleg alkalmazott vállalatirányítási szoftver használatának, problematikájának megfogalmazása után összegyűjtöttem, mely kritériumoknak kell megfelelnie az új programnak, mely a következő évben kerül várhatóan bevezetésre a vállalatnál. A szakdolgozat fontos része a 6. számú fejezet, melyben felszínre hoztam a logisztikai tevékenység problémáit, hiányosságait és javaslatokat tettem ezen hibák javítására. Konkrét gyakorlati példával támasztottam alá az elképzeléseimet, számítást végeztem egy áruelosztási módszerre vonatkozóan. A kalkuláció bebizonyította, hogy érdemes lenne ennek a javaslatnak a bevezetése.