A Mould Tech Kft. vagyoni-, pénzügyi-, jövedelmezőségi helyzetének vizsgálata a beszámolók alapján - Zsédely Anita
Szakdolgozatomban a Mould Tech Kft vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam a 2009., 2010., 2011., 2012. évi beszámolók alapján. A dolgozatom első részében bemutatásra került a társaság rövid története, a tevékenységi köre, piaci helyzete, valamint a számviteli politikája. A fő részében elsőként a vállalkozás vagyoni helyzetét vizsgáltam a mérleg alapján számított különböző mutatok segítségével. A vagyoni helyzet alakulásának elemzése során bemutatásra került a társaság tőkeerőssége, a kötelezettségek részaránya, a befektetett eszközök és tárgyi eszközök fedezete, a saját tőke növekedésének mértéke, a saját tőke jegyzett tőke aránya, a saját tőke és az eszközök fordulatszáma. A számítások során kapott lényegesebb eltérések rámutattak a fontosabb gazdálkodási folyamatokra, azok eszköz és forrásszerkezetre gyakorolt hatásaira, és egyben ráirányítottak a részletesebben vizsgálandó vagyonelemekre, mint a tárgyieszköz-állomány és a készletek alakulásának értékelésére. Ezt követően a társaság pénzügyi helyzetét elemeztem a mérleg, eredménykimutatás, kiegészítő melléklet, valamint a cash flow-kimutatás adatainak segítségével. A társaság pénzügyi helyzetétnek vizsgálata során bemutatásra kerültek az általános likviditási, rövid távú likviditási, dinamikus likviditási, hosszútávú likviditási mutatók, a vevők-szállítók forgási sebességeinek az alakulása, az eladósodottság mértéke, a nettó eladósodottság és az adósságszolálati mutatók, valamint a cash flow kimutatás. Végezetül a Kft. jövedelmezősége került bemutatásra az eredménykimutatásban szereplő egyes eredménykategóriák valamilyen vetítési alaphoz történő viszonyításával: - árbevétel arányos jövedelmezőségi mutatók - tőkearányos jövedelmezőség alakulása - az eszközarányos jövedelmezőség, - a bérarányos jövedelmezőség alakulása. Dolgozatomat a vizsgálataim során szerzett tapasztalataim összegzésével zártam. A mellékletben került bemutatásra a társaság mérlege, eredménykimutatása, cash flow kimutatása, illetve a számításokhoz felhasznált képletgyűjteménye.