A szervezetfejlesztés szerepe és jelentősége egy zalai autóipari cég életében - Németh Kitti
A szervezetfejlesztés hosszú távú és kihívásokkal teli folyamat, a vállalatoknak folyamatosan törekedniük kell a megújulásra és elkötelezetteknek kell lenniük a változások felé, különösen a menedzsereknek kell, akiknek megfelelő példát kell mutatniuk a munkavállalóik felé. Azonban ahhoz, hogy az akciók megvalósuljanak, elengedhetetlen egy megfelelően elkötelezett kollégákból álló teamet kiválasztani a vállalat minden területéről, akik megvalósítják a tervezett intézkedéseket, illetve ötleteikkel hozzájárulnak a jövőbeni folytatáshoz. A szervezetfejlesztés, mint fogalom rendkívül összetett, jelentheti az egész vállalat fejlesztését, de egy-egy terület is kerülhet a fókuszba, ezért, valamennyi vállalat számára más és mást jelent, mivel minden cégnek eltérő területen kell fejlődnie. Az Eckerle Automotive Zala Kft esetében a fejlesztések a Zala 2.0 munkavállalói élményprogram keretében valósultak meg, amit 2016-ban indítottak és még a mai napig is fejlesztenek, új ötletekkel gazdagítják. A programot egy helyzetfelmérő adatgyűjtés előzte meg, amit egy erre szakosodott szervezetfejlesztő végzett. A felmérésből kiderült, hogy melyek azok a gyenge pontok a szervezeten belül, amik a fő problémákat eredményezik, ezek megoldására indították el a Zala 2.0 munkavállalói élményprogramot, hogy ezzel egy keretbe fogják az intézkedéseket. A projektben a következő pontokra helyezték a hangsúlyt: először is, a munkavállalói élményt akarták magasabb színvonalra helyezni, kidolgozták a vállalathoz való belépéstől egészen a kilépésig a folyamatokat, nagy hangsúlyt helyeztek a jóléti és az egészségmegőrző intézkedésre egyaránt, valamint a munkavállalói élmény részét képezi a munkáltatói brand, amely a megfelelő dolgozó megtalálásához elengedhetetlen, hogy egy vonzó képet alkosson magáról a cég. A szervezeten belüli kommunikáció fejlesztésére is sor került, különböző felületeken értesülhetnek a dolgozók a vállalatot érintő változásokról, programokról. Továbbá támogatják az egyéni fejlődési lehetőségeket, valamint külön vezetőfejlesztés is megvalósult az intézkedések keretében. A szervezetfejlesztés keretében megvalósított akciók eredményeként csökkent a betegségi ráta, valamint a fluktuáció is, ami mutatja, hogy a munkavállalók elégedettebbek illetve lojálisabbak lettek a megelőző évekhez képest. A vállalat ezen projekttel elnyerte a megbízható munkaadó címet is, amit 2018-ban és 2019-ben viselhet. A megvalósított Zala 2.0 munkavállalói élményprogram tehát elérte a kívánt hatást, csökkent a fluktuáció és a betegségi ráta, a dolgozók elégedettebbek, de még van hova fejlődni, mint a minőség, mint a folyamatok kialakítása terén, ezért a vezetők a jövőben is szeretnék folytatni a fejlesztéseket, és ehhez az anyagi támogatást biztosítják. Véleményem szerint a Zala 2.0 munkavállalói élményprogram kialakítása nagyon egyedi és innovációs ötletnek minősült, főleg, hogy Zalaegerszeg térségében kevés olyan cég van, amely azokra a tényezőkre is nagy hangsúlyt fektet, mint az Eckerle Automotive Zala Kft. e program keretén belül. Természetesen vannak gyenge pontjai is a cégnek, amin még van bőven mit fejleszteni, ilyen a bérezés és a dolgozók megbecsülése, továbbá vannak kiaknázatlan területek is.