Átalakulás jogi, számviteli, adózási sajátosságai a Váltó Bt. példáján keresztül - Baján Bianka
Szakdolgozatom témája az átalakulás, társasági formaváltás volt. Az új Ptk. alapján az említett két fogalom megegyezik. A magyar társasági jogra a formakényszer érvényesül, ami azt jelenti, hogy gazdasági társaság csak közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság vagy részvénytársaság lehet. Az átalakulás során a társaságok csak olyan formát választhatnak, amelynél az előírt minimális jegyzett tőke követelmény teljesül. Az átalakulás jogutódlással való megszűnést jelent, melynek fajtái az átalakulás, az egyesülés (beolvadás, összeolvadás) és a szétválás (különválás, kiválás). A dolgozat első felében az átalakulás elméleti oldalát vizsgáltam, kezdve a témát szabályozó törvények felsorolásával, majd kitértem a társasági formaváltás folyamatára, fajtáira, az elvégzendő feladatokra. Továbbá, az átalakulás adózási hatásairól, a kedvezményezett átalakulásról írtam. Mivel a vizsgált társaság betéti társaságból korlátolt felelősségű társasággá alakult, ezeket a társasági formákat is bemutattam. A dolgozat második felében a vizsgált társaságot mutattam be. A Váltó Bt. rövid ismertetése után, áttértem az átalakulás okaira, majd az átalakulás folyamatának elméleti leírását átvetítettem a vizsgált cégre és gyakorlati szempontból is végig vezettem azt. Önkéntes átalakulásról van szó, az első közgyűlés alkalmával a cégvezető terjesztette elő a társasági formaváltás gondolatát, aminek akadálya nem volt, ugyanis a cég felszámolás alatt nem állt, büntetőjogi intézkedés nem volt a társaság ellen, illetve a tagok a vagyoni hozzájárulást is teljesítették. A tagok is egyetértettek a szándékkal és a javasolt móddal. A Bt. bel-, és kültagja is nyilatkozott, hogy a jogutód tagjai kívánnak lenni. Nem volt kilépő tag. A tagok megbízták a cégvezetőt, hogy az átalakulási tervet és az egyéb szükséges okiratokat készítse el, melyet meg is tett. A Váltó Bt. a vagyonmérleg-tervezetnek a Számviteli törvény alapján elkészített előző évi beszámoló mérlegét választotta. A Váltó Bt. nem élt az átértékelés lehetőségével, így a vagyona könyv szerinti értéken szerepel a tervezetben. A második döntés alkalmával véglegesítették az átalakulást. A Cégközlöny két egymást követő lapszámában közzé is tették az átalakulási hirdetményt, melyben a társaság felhívta a hitelezőit, hogy a második döntés után 30 napos határidő van biztosítékot követelni. A tagok gyűlése megválasztotta a társaság ügyvezetőjét, cégvezetőjét és a könyvvizsgálóját. Benyújtották az átalakulásra vonatkozó kérelmet az illetékes cégbírósághoz, aki elfogadta azt, és bejegyezte a társasági formaváltást. Ezután a társaság Váltó Kft. néven működik tovább. A társaság végleges vagyonmérlegét ugyanazon szabályok szerint rendezte át, mint amik a vagyonmérleg-tervezetre vonatkoznak. Ezeket ábrán, illetve diagramon is szemléltettem. Ezután összegezve elemeztem a vagyonmérleg-tervezeteket, illetve a végleges vagyonmérlegeket és vizsgáltam a változásokat. Majd az átalakulást folyamatábrán szemléltettem, a vizsgált társaságra vonatkozó időpontokkal és határidőkkel együtt. Végül kitértem az elkészítendő adóbevallásokra és az átalakulás könyvvizsgálatára.