Tevékenységalapú költségfelosztás és menedzsment megvalósítása a Flex multinacionális vállalatnál - Váthy Zoltán
A vállalatvezetésben kibontakozóban van a tevékenységalapú menedzsment és költségfelosztás. Kutatásom céljaként tűztem ki a lehetőségek feltárását az új módszerekben. Szakdolgozatomban bemutatom a vállalat számviteli politikáját és a kialakított beszámoló rendszerét. Szemléltetem a tevékenységalapú költségfelosztás módszerét és menedzsmentjét, továbbá kitértem a rendszerben rejlő lehetőségekre és hibákra is. Szakdolgozatomban javaslatot tettem a módszer kiterjesztésére további költségelemek felosztásánál. Kutatásomban bemutatott vállalat egy olyan multinacionális vállalat, amely folyamatosan törekszik az újításokra, folyamatainak javítására. A vállalat felső vezetésének a célja, hogy a részvényeseinek és az anyavállalat globális vezetőinek valós képet mutassanak a gyárban működő projektek eredményeiről. Ez úgy valósítható meg, ha a Pénzügy & Controlling osztállyal együttműködve egy olyan beszámolási rendszert teremt meg, amely képes a változásokat lekövetni és az újításokat lekezelni. A szakdolgozatban ismertettem, hogy a vállalat a tevékenységalapú költségfelosztást ragadta meg, mint eszköz, amivel a beszámolási rendszerét pontosítani tudja. A bevezetése korlátokba ütközött, viszont eredményessége már rövidtávon megtérült. Szakdolgozatomban összehasonlítottam a két módszert és szemléltettem, hogyan javult az allokáció az új tevékenységalapú kulcsokkal. A vállalat képes volt kiszűrni a korábbi allokációkból származó anomáliákat, hosszú távon a vezetés preventív akciókat hozott a költségcsökkentésre. A vállalatnál az indirekt bérköltség tevékenységalapú költségfelosztásának bevezetése során tapasztalt pozitív hatások eredményeképpen javaslatot tettem a további általános költségek allokációinak javítására.