Beszállítók kiválasztása, értékelése és fejlesztése a Schaeffler Savaria Kft.-nél - Csizmadia Anikó
A Schaefflerhez hasonló autóipari beszállítók izgalmas kihívások előtt állnak napjainkban, az autóipar átalakulásának küszöbén. Jelenlegi működésükhöz azonban elengedhetetlen egy megbízható, stabil, hosszútávú kölcsönös elköteleződésre épülő beszállítói bázis kiépítése, és annak a beszállítók fejlesztésén alapuló fenntartása. A beszállítók kiválasztása egy igen összetett, számtalan szempontot figyelembe vévő döntéshozatali folyamat, melynek során a vállalat mindenkori érdekeit szem előtt tartva kerülnek kiválasztásra a vállalat jövőbeni beszállítói. A meglévő beszállítók rendszeres értékelése, majd az értékelés eredményeinek elemzése és a beszállító felé való kommunikálása elengedhetetlen, ha a vállalat stratégiailag törekszik beszállítóinak folyamatos fejlesztésére. Ennek alapján határozhatók meg mindazon fejlesztendő területek -vonatkozó akciótervekkel támogatva- amelyekre a beszállítóknak rövid-, és hosszú távon koncentrálniuk kell. Ez a fajta kölcsönös kommunikáció biztosítja azt, hogy a beszállító a vállalattal együtt növekedve és fejlődve rugalmasan tudjon alkalmazkodnia vállalatot érintő változásokra. Dolgozatom írása során célom volt vizsgálni, hogy mely elméleti és gyakorlati módszerek mentén hozhatók meg a beszerzés menedzsment eredményességét befolyásoló döntések, és végső soron hogyan szolgálja egy megfelelő módon kiválasztott és folyamatos fejlesztéssel megtámogatott beszállítói bázis –a 9M szempontrendszerének megfelelően szállított alapanyagaival- a vállalat vevőinek elégedettségét. A témakör vizsgálatát követően a Scheffler Savaria Kft.-nek javaslatokat tettem annak érdekében, hogy a már jelenleg is jól működő folyamataik még hatékonyabb eszközzé válhassanak a beszállítók menedzsmentjéhez kapcsolódó döntéseik támogatásában.