M7 Takarék Szövetkezet CAMELS alapú elemzése 2016-2017 között - Sipos Lilla Viktória
Dolgozatom célja, hogy bemutassam az M7 Takarék Szövetkezet gazdálkodását működését egy kifejezetten a pénzintézetek minősítésére kidolgozott elemző és értékelő rendszer segítségével. A dolgozatom első részében az aktuális makrogazdasági környezetet, valamint a bankszektor tendenciáit mutattam be, amely alapján megállapítható, hogy a kedvező makrogazdasági helyzet megmutatkozik az ország teljesítésében, valamint a bankszektorban is érezhető a javuló tendencia. A bankpiacon belül meg néztem a Takarékszövetkezet elhelyezkedését, valamint az M7 Takarék Szövetkezet elhelyezkedését a Takarék Csoporton belül. Bemutattam az M7 Takarék Szövetkezet megalakulásától kezdve, a főbb eseményeket, tényezőket, amelyek hatással voltak a hitelintézet jelenlegi tevékenységére, profiljára, tulajdonosi szerkezetére. Az elemzés, ami a dolgozatom fő célja, hogy a CAMELS komplex elemzési módszer segítségével megvizsgáljam egy hitelintézet legfontosabb aspektusait és minősítsem azokat. A hat elemzett terület a következő: tőkemegfelelés, az eszközök minősége, illetve összetétele, a menedzsment, a jövedelmezőség, a likviditás és a piaci kockázatokra való érzékenység. Az értékelés során megállapítottam, hogy legfőképpen a menedzsment hatékonyságát és a jövedelmezőségét kell javítani. A menedzsmentnek törekednie kell az ügyfél, valamint a dolgozók megtartására, nagyobb figyelmet kell fordítani a kiadások csökkentésére, felül kell vizsgálni azok mértékét és meglétét, hogy a jövőben csökkenjen a veszteség és ismét jövedelmező működés legyen fenntartható. A jövedelmezőbb működési forma javulást eredményez a tőkében is és javulna a tőkemegfelelési mutató. Az eszköz minőség várhatóan tovább javul a jövőben az újonnan bevezetett szabályozások hatására, valamint portfólió tisztisásoknak köszönhetően. a likviditás kiemelt fontosságot élvez minden hitelintézetnél ezrét a megfelelő mennyiségű tartalék rendelkezésre áll a zavartalan működés fenntartásához. A kamat és árfolyamkockázat a kedvező makrogazdasági környezet miatt elhanyagolható. Kitértem a jövőbeli célokra stratégiákra ugyanis a szektor eddig is sok változáson ment keresztül és a jövőben szükséges még több átalakulás, hogy egy jövedelmező hitelintézet jöjjön létre, amely versenyképes informatikai háttérrel rendelkezik minden korosztály számára ideális terméket tud kínálni, stabilan működik és legutolsó sorban megfelelő tudású és képzettségű dolgozókkal, akik azt a családias légkört tudják biztosítani amit az ügyfelek eddig megszoktak.