Egy beruházás főbb pénzügyi mutatókra való hatásának bemutatása egy konkrét vállalkozáson keresztül - Kemes Laura
Dolgozatomban egy vállalat beruházását elemeztem. Az FmVas SzervizCenter Kft. 2015-ben nyújtott be pályázatot egy olyan támogatásra, melynek az volt a célja, hogy segítse a mikro-, kis- és középvállalkozásokat a termelési kapacitásuk bővítésében. Pályázatukat sikeresnek ítélték, így a vállalat 147,36 millió forintot kapott, ez tette ki a vizsgált beruházás 45%-át: 55% sajátrész volt. A nem elégséges önköltséget hitellel egészítette ki a vállalat. A dolgozatomban vizsgált mutatószámok elemzésével egyértelműen kimondható, hogy az FMVas Kft. 2016. évben történt, pályázati forrásból megvalósult beruházásai kedvezően járultak hozzá a társaság működésének hatékonyságához, jövedelmezőségéhez. Gyakornokként kíváncsian vártam az eredményt. A kutatásom, elemzésem során nemcsak a mérleg és eredménykimutatás, az éves beszámoló tételeivel ismerkedhettem meg részletesen, hanem Zalaegerszeg legnagyobb árbevételű gazdasági társaságának, az FMVas SzervizCenter Kft-nek a gazdálkodásával is.