A lízing gyakorlata, számviteli, pénzügyi és adózási vonatkozásai a MOULD TECH KFT. gyakorlatában - Domján Dorina
A vállalatok versenyképességük biztosítása érdekében a termelésükhöz szükséges különböző eszközeik, berendezéseik folyamatos megújulásához biztosítani tudják rengeteg szabad pénzeszközre lenne szükségük, mely előteremtése egy vállalat életében cseppet sem könnyű feladat. Abban az esetben, ha a vállalatok nem rendelkeznek elegendő saját pénzeszközzel tárgyi eszközeik (ingatlanok, gépek, berendezések, járművek) megvásárlásához, a fedezetet külső forrásból kell megteremteni. A külső forrásból történő finanszírozás hallatán az emberek többsége egyből a hitelre asszociál. Ma már azonban számtalan finanszírozási eszköz van jelen a pénzügyi piacon, amelyek közül a vállalatok lehetőségük szerint válogathatnak. Az 1870-es évektől töretlenül jelen lévő lízing napjainkban - főként a KKV szektor körében – rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Ennek a nagy népszerűségnek az okait kerestem a MOULD TECH KFT. lízingfinanszírozásának gyakorlatán keresztül. Az elméleti felvezetést követően ismertettem a lízingek különböző típusainak elszámolását a számvitel, illetve az adózás tekintetében egyaránt. Míg a dolgozat második felében törekedtem rávilágítani a Kft. finanszírozási döntését befolyásoló tényezőkre, melynek keretében arra a megállapításra jutottam, hogy a MOULD TECH KFT. példáján keresztül kitűnően megfigyelhető, hogy egy-egy nagyobb volumenű beruházás, milyen hosszú ideig, illetőleg mekkora mértékben befolyásolja a vállalat pénzügyi mutatóit, ezáltal pedig a finanszírozási lehetőségek körét. A Kft. a 2013-ban jelentős külső finanszírozás bevonásával megépült üzemcsarnoka, illetve a Kft. által igényelt export élénkítő hitel a mai napig jelentős mértékben leterheli a vállalat hitel-kitettségi mutatóját. Ezen pénzügyi mutató következtében a társaság hitelfelvételi lehetőségei korlátozódtak, így a folyamatos eszközmegújulásának biztosítása érdekében a gépek, berendezések, járművek finanszírozásához – az eszköz jellegétől függően – operatív, zárt vagy nyílt pénzügyi lízing, illetve a visszlízing típusú lízingkonstrukció valamelyikét hívja segítségül. A lízingelés folyamatának megismerése során tapasztaltam, hogy a folyamat rendkívül gyors lefolyású, így a lízing számos előnye mellett ez is pozitívumnak számít a konkurensnek számító hitellel szemben. A társaság lízingállományára vonatkozó elemzés folyamán meghatározó következtetésekre jutottam. A lízingelt eszközök körét vizsgálva tapasztaltam, hogy a Kft. legnagyobb arányban termelőberendezéseinek finanszírozását fedezi lízingkonstrukciókkal. A lízingkonstrukciók típusát tekintve rendkívül színes a paletta, mivel a vállalat jelenleg futó 17 lízingkonstrukciója között szerepel zárt és nyílt végű pénzügyi lízing, operatív lízing, valamint visszlízing is. A továbbiakban vizsgáltam még a lízingállományra vonatkozóan a lízingek mérlegben való megjelenését, a rövid és a hosszú lejáratú lízingkötelezettségek tekintetében. Vizsgálatra bocsátottam a lízingdíjban foglalt fizetett kamatok alakulását, eredményre gyakorolt hatását is az elmúlt öt év vonatkozásában. A dolgozatom végén, a zárt és nyílt végű, valamint az operatív lízing számviteli és adózási elszámolását mutattam be egy-egy kiválasztott eszköz segítségével. Az eszközök rövid ismertetését követően a Kft. által használt főkönyvi számok segítségével ismertettem a lízingek legfontosabb könyvelési tételeit, adózási elszámolását, amelyek során a társaság minden esetben a vonatkozó szabályoknak megfelelően járt el.