A lakosság számára elérhető állampapírok - Dávid Vivien
A mai világban minden második reklám az instant gyorskölcsönök felvételére próbál minket rávenni. Környezetemben sok ember panaszkodik, hogy nem tud félretenni, ennek ellenére ilyen hitelekhez fordulnak. Ezért elgondolkodtam, hogy miért van az, hogy a hitel törlesztő részleteit fizetik, de megtakarítási célból nem tudnak pénzt félrerakni. Úgy gondolom, hogy Magyarországon a pénzügyi kultúra még gyerekcipőben jár. Az emberek nem szeretnek előre gondolkodni, sőt beszélni sem a pénzügyekről. Félnek tőle. Dolgozatom témájaként ezért egy mindenki számára elérhető és előnyös befektetési lehetőségnek néztem utána, a lakosság számára is elérhető állampapíroknak. Az első részben demográfiai adatokat vizsgáltam és ezzel egyidőben megpróbáltam az átlagbérről egy valóságos képet adni. Ezzel együtt bemutattam a magyarországi befektetési lehetőségek kínálatát fajtájuk szerint, amit kilenc csoportra bontottam. A továbbiakban konkrétan rátértem az állampapírokra, mint megtakarítási formára. Az állampapír egy állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amellyel az államnak adunk kölcsönt. Ez ma a legbiztosabb befektetési forma Magyarországon. A történelmi részben láthatjuk, hogy 30 éves múltra tekint vissza a kialakulása, és a jogi háttere is igen erős. Láthatjuk, hogy szabályozottságát az Államháztartási törvény (Áht.), a Stabilitási törvény, a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) és a Tőkepiaci törvény is biztosítja. Az államadósság kezelését és az értékpapírkibocsátást az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság tartja kézben, melynek küldetése: „A költségvetés biztonságos finanszírozása, hosszú távon alacsony költségek mellett, a kockázatok figyelembevételével, magas szakmai színvonalon, kifinomult módszerekkel.” Dolgozatomban kitérek a vezetőségi és egyéb szerveire, a tevékenységének és céljainak részletes bemutatására és a szervezeti felépítésére is. Ezt követően bemutatom az állampapír útjának legfontosabb állomásait. Láthatjuk a pénz- és értékpapírpiac fajtáit, az elsődleges és másodlagos állampapírpiacot. Kiderül mi az árjegyzés, az aukció és kik azok az elsődleges, valamint lakossági forgalmazók. Bemutatom, hogy mitől számít biztos befektetésnek az állampapír az Országos Betétbiztosítási Alap és a Betétbiztosítási Alap garanciájára kitérve. Megmutatom, hogy miként történnek az árfolyam és hozamszámítások a diszkontkincstárjegy és a magyar államkötvény esetén. A továbbiakban kitérek az állampapírformákra, mint a különböző magyar állampapírok, a babakötvény, a takarékegy és bemutatom a befektetési alapokat is. Az állampapírok egy nagyon előnyös befektetés. Ezek az előnyök a hetedik fejezetben felsorolásra is kerülnek. Végezetül pedig végeztem egy kisebb primerkutatást a lakosság ismereteivel kapcsolatban az állampapírokra vonatkozóan. Kitértem benne általános kérdésekre, mint nem, életkor, jövedelmi helyzet. Majd rátértem a közvetlen állampapírokra és befektetésekre vonatkozó kérdésekre. A kérdőív részletes kielemzésre került a dolgozatom utolsó fejezetében, amit az ábrajegyzékben található grafikonok támasztanak alá. Úgy gondolom, hogy a kutatásom alátámasztotta azt a hipotézist, hogy az emberek nem igazán ismerik és használják ezt a befektetési fajtát, és nincs sok információjuk arról, hogy mennyire előnyös is az állampapír. Ez részben köszönhető a lakossági pénzügyi kultúra fejletlenségének, a régről betokosodott szokásoknak (otthon gyűjtögetés), valamint az információ hiánynak (kevés reklám). Szakdolgozatomban megpróbáltam összeszedni az állampapírokra vonatkozó információk széles körét, és tagoltan, érthetően bemutatni azt. Valamint egy kisebb kutatás keretében képet alkotni a választott téma lakossági szemszögéből.