A kontrolling rendszer fejlesztésének hatása a UBM cégcsoport gyártóegységeinek példáján keresztül - Káldi Brigitta
A kontrolling egy olyan eszköz, ami ha megfelelően működik, segíti a vállalat alkalmazkodását a külső változásokhoz, megfelelő információkkal látja el a vezetőket, hogy ők ez alapján a vállalat érdekeit szolgáló döntéseket tudjanak hozni. Kutatásom célja, hogy empirikus elemzésemmel, egy 100%-ban magyar tulajdonban lévő, magántőkéből alakult, majd kis vállalatból sikeresen cégcsoporttá fejlődött vállalat példáján keresztül igazoljam, hogy nekik is szükséges lehet a kontrolling rendszer és eszközeinek fejlesztésére, és ez hozzájárul hatékonyságuk növeléséhez. Az elemzés során elsősorban a vállalat gyártó tevékenységére fókuszáltam. Ennek elsődleges oka, hogy ez az a tevékenység, amiben 20 éves fennállásuk óta, a legkisebb tapasztalattal rendelkeznek, így talán jelenleg a legtöbb fejlesztést igényelheti a vállalatcsoporton belül. Célom, hogy kutatásommal elősegítsem az elemzés alapjául szolgáló cég kontrolling rendszerének fejlesztését. Véleményem szerint a dolgozat végére bizonyítást nyer, hogy a kontrolling rendszer fejlesztése már egy nagyvállalati szinten működő cég esetében is szükséges, ugyanis az döntés előkészítés javításához Elemzéseimhez a vállalat IFS ERP rendszert használtam, amely tartalmaz ugyan beépített riportokat, de ezek nem elegendőek nagy információhalmaz elemzésére. Így szükséges volt olyan SQL lekérdezések létrehozása, amelyek képesek több adattábla összekapcsolása révén megadni a megfelelő kiinduló nyers adatokat. Az előállított sql lekérdezés nyelve elsősorban MSSQL-ben íródik, és allékérdezésen keresztül konvertálódik át ORACLE nyelvre azért, hogy az IFS rendszerhez is kapcsolódni tudjon. Szeretném az általam előállított SQL lekérdezésekből, Microsoft Excel táblákból, ERP rendszerből generált jól prezentálható kulcsmutatók, beszámolási rendszer kialakítását, új sémák létrehozását elérni. Elképzelésem szerint a szakdolgozatomban kapott eszközök jelentősen hozzájárulhatnak az UBM cégcsoport gyártó egységeinek fejlődéséhez, a stratégiai döntések előkészítéséhez.