A GINOP-6.1.1-15-2015-00001 „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” című európai uniós projekt bemutatása a Zala Megyei Kormányhivatalban - Kardics Zsófia
Szakdolgozatom témája a GINOP-6.1.1-15 elnevezésű európai uniós projekt elemzése. Témaválasztásomat az indokolta, hogy megvizsgáljam, hogy egy európai uniós projekt miképp járul hozzá az Unió által kijelölt célok eléréséhez. Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozás után lett részese az Unió támogatásrendszerének. Az évek során az uniós fejlesztési tervek keretében mindig fontos feladat volt a foglalkoztatás növelése. Magyarországon jelenleg a Széchenyi 2020 elnevezésű fejlesztési terv keretében történik az uniós célok elérése a különböző projektek kivitelezése által. A jelenlegi fejlesztési terv 11 célkitűzésre összpontosít, melyek között megtalálható a foglalkoztatás növelése és a munkavállalói mobilitás támogatása, illetve a készségek fejlesztése és az egész életén át tartó tanulás támogatása is. E célok megvalósítása érdekében jött létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, röviden GINOP. Szakdolgozatomban a GINOP-6.1.1-15-00001 elnevezésű projektet mutattam be, amely az alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzésére irányul. Mivel a GINOP-6.1.1-15 elnevezésű projekt kivitelezése a fővárosi és megyei kormányhivatalokon keresztül történik, a dolgozatomban először a kormányhivatalok kialakulására, működésére és az általuk elvégzett feladatokra tértem ki. A továbbiakban általánosan, a projektek fogalmát, jellemzőit ismertettem, valamint a projektek csoportosítását és a projektmenedzsment folyamatokat mutattam be. A továbbiakban röviden ismertettem az Európai Unió támogatásrendszerének jellemzőit. Itt bemutattam a rendszer célját és annak működését, valamint a projektek végrehajtását segítő alapokat is jellemeztem. Bemutattam hazánk európai uniós fejlesztési terveit és ismertettem az operatív programok jellemzőit, struktúráját és a jelenleg is futó operatív programokat. Szakdolgozatom további részében a GINOP-6.1.1-15 elnevezésű projektet mutattam be, ismertetve a céljait, jellemzőit és a kivitelezésének folyamatát. A fejezet zárásaként kitértem a projekt által, elsősorban Zala megyében eddig elért eredményekre is. A projekt elemzése során arra a következtetésre jutottam, hogy a foglalkoztatás növekedésére irányuló GINOP-6.1.1-15 elnevezésű projekt megfelel az elvárásoknak. A projekt még most is tart, fizikai befejezése 2019. december 31-én lesz - ha nem kerül hosszabbításra - de már most láthatóak a megkérdőjelezhetetlen eredmények. A dolgozatomban a projekt megyei szintű értékeléséhez az első képzés indulásától, tehát 2016. május 2-ától, 2019 áprilisáig terjedően vizsgáltam az adatokat. 2019. március végén, országos szinten is értékelték a projektet, amely 2019 februárjáig bezárólag elemezte az adatokat. Ebből megállapítható, hogy országos szinten is sikeres a projekt kivitelezése. Ahogy említettem a projekt jelenleg is tart - így végső következtetéseket még nem tudunk levonni a hatásáról - de már most megállapítható, hogy Magyarországon a munkanélküliségi ráta az elmúlt 5 évben folyamatosa csökkent. Továbbá a foglalkoztatottság is tartós növekedést mutatott ugyanebben az időszakban. Zala megyében hasonlóan alakultak ezek az értékek, a munkanélküliségi ráta csökkent, míg ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottság nőtt. Ezen eredmények alakulásához a projekt is nagymértékben hozzájárult. Az eredményekből jól látható a GINOP-6.1.1-15 elnevezésű projekt sikeressége, amelyet azonban a projekt végleges lezárása után lehet még mélyrehatóbban vizsgálni. Véleményem szerint azonban már most is megállapítható, hogy a projekt képzései jelentős mértékben hozzájárulnak a munkaerőpiac alakulásához és így az Európai Unió által kitűzött célok eléréséhez.