Egy beruházás főbb pénzügyi mutatókra való hatásának bemutatása egy konkrét vállalkozáson keresztül - Kemes Laura
Az FMVas SzervizCenter Kft. 2015-ben nyújtott be pályázatot egy olyan támogatásra, amelynek az volt a célja, hogy segítse a mikro-, kis- és középvállalkozásokat a termelési kapacitásuk bővülésében. Pályázatukat sikeresnek ítélték, így az 3 gép és 2 targonca vásárlását tette lehetővé. A gazdasági társaság különböző tevékenységeinek folytatásához megfelelő mennyiségű és műszaki színvonalú tárgyi eszközre van szüksége. A tárgyi eszközök hatékonysága jelentősen befolyásolja a gazdálkodás jövedelmezőségét, többek között ezért is nagyon fontosak az új gépek egy vállalkozás életében. A beruházás előtt a vágókapacitás korlátozott volt. A vékonyabb lemeztartományban a vágott alkatrészek tűrése nem volt megfelelő, az akkori technológiával nem tudtak leélezni vagyis nem tudtak gyököt vágni, illetve nem tudtak jó minőségű furatokat képezni. Szemcseszórásra az alkatrészek változó mérete miatt csak korlátozottan volt lehetőségük, nem tudták a hajlítást igénylő alkatrészek gyártását vállalni, a hegesztőgépek műszaki színvonala elavult már az idő során, nem csak a nagyon gyorsan fejlődő technika miatt: a vevők igényei is nőttek. A kft. akkori termelőeszközei átlagos műszaki színvonalúak voltak, ám a piaci igényeknek egyre kevésbé feleltek meg. Gépeik a beruházás előtt korlátozott mértékben voltak felhasználhatóak. A fejlesztés már nagyon indokolttá vált, hiszen termelési és piaci tekintetben ezeknek a gépeknek az elavulása már rövidtávon is problémát okozhatott volna a cég életében. A beruházás előtti termelőeszközök korlátozott gyártási képessége szűkítette volna a termelés volumenének növekedését. A folyamatos elhasználódás, amortizáció aztán kihatott volna a termékelőállítás minőségére: nőtt volna a selejt és a javításokra fordított idő. Mindez kedvezőtlenül hatott volna a vállalatra több szempontból is, ráadásul többletköltséget is jelentett volna. A technikai elavulás mellett volt még egy számottevő ok, amiért a vállalat vezetősége elgondolkodott és később belevágott a beruházásba. Ezek az okok pedig a következők voltak: a kft. a kereskedelemben már nem tudott bővülni földrajzi piacán, mivel az állami beruházások a legolcsóbb forrásokat, a gyári beruházásokat részesítették előnyben illetve a gazdaság növekedésével új konkurencia is megjelent. Már a beruházás megtervezésekor tudták, hogy az nem az első években hoz majd kiemelkedő változást. Elsődleges és legfontosabb szempont volt a vállalkozás számára a technológia fontos, precíz alkalmazása valamint annak piaccal való megismertetése. Mivel a megtérülés hosszú folyamat, a bevétel igazi növekedésére körülbelül 2020-ra számít a gazdasági társaság. A 2017. és 2018. év azt igazolja a gazdálkodás stabilitásának megmaradása mellett, hogy a tagok újra a régi mértékű osztalék felvétele mellett döntöttek. 2017-18-ra több mint 400 millió forinttal nőtt a gazdasági társaság árbevétele. Egyértelműen kimondható tehát, hogy a beruházások következtében a fémmegmunkálás és -darabolás árbevétele 2017-ről 2018-ra 200 millió Ft-tal növekedett. A beruházás nem csak az árbevétel növekedés miatt volt nagyszerű döntés. A gépekkel való munka elkezdése munkahelyeket teremtett. Az utóbbi években pedig egy nagyon súlyos jelenség ütötte a fejét Magyarországon: a munkaerőpiaci hiány, ám a vállalat számára ez nem okozott nagyobb gondot. Munkavállalóikat versenyképes jövedelemmel, kellemes légkörrel hosszútávon meg tudják tartani. A dolgozatomban szereplő mutatószámok elemzésével egyértelműen kimondható, hogy az FMVas Kft. 2016. évben történt, pályázati forrásból megvalósult beruházásai kedvezően járultak hozzá a társaság működésének hatékonyságához, jövedelmezőségéhez.