Logisztikai folyamatok optimalizálása lean eszközökkel - Tálos Bálint
A logisztika rohamosan fejlődik és az évek során egyre nagyobb teret hódit magának. Mindenhol ott vannak a logisztikai szolgáltatások, nem csak a vállalatoknál, hanem a mindennapokban is találkozunk velük, például ha rendelünk valamit az internetről, feladunk egy levelet a postán vagy csak egyszerűen nagy bevásárlást tartunk és el kell dönteni, hogy melyik boltba megyünk, mit veszünk, mekkora mennyiségben. A logisztika folyamatos optimalizálása elengedhetetlen a mai világban, a technika fejlődésével még gyorsabb, még energikusabb az egész logisztikai fejlesztési folyamat. Szakdolgozatommal elsősorban az Edelmann Hungary Packaging Zrt. alapanyagraktári folyamatainak javítására, optimalizálására szeretnék a javaslataimmal szolgálni. A célom az, hogy a raktárban észlelt hibákra, problémákra a lehető legköltséghatékonyabb módon megoldást találjak, hogy a cég a későbbiek folyamán az általam javasolt változtatások egy részét be tudja vezetni a munkafolyamataiba. Dolgozatom első fejezetében írom le, mely szakirodalmak segítették leginkább szakdolgozatom elkészítését, a második fejezetben rövid definíciókon keresztül mutatom be a logisztika és a lean kapcsolatának fontosságát, a harmadik fejezetben a cég bemutatása került megírásra, majd bemutatom a logisztikai részleget. Ezt követően vizsgálom azt, hogy mi alapján rendelik be az alapanyagokat és a forecast mérések pontosítására, illetve a forecast nélküli vevők kezelésére teszek különféle javaslatokat, mint például a forecast pontosság mérése és annak visszaigazolása a vevő felé. Majd a gyártástervezést elemezve vizsgálom azon területeket melyeken időnként felmerülnek problémák a tervezés során, amelyek befolyásolhatják a logisztikai részleg munkáságát. Ezt követően térek rá dolgozatom fő elemzési forrására az Edelmann Hungary Packaging Zrt. alapanyagraktárának bemutatására és annak részletes elemzésére, az itt zajló folyamatokat külön részletesen vizsgálva elemzem és mindegyikre teszek több javaslattételt, amelyek a későbbiekben az alapanyagraktárban dolgozók segítségére lesznek, mint például a bontott raklapok külön lokációba helyezése, raklapkísérők a raklap mind a négy oldalán, vonalkódos rendszer bevezetése, anyagfeleslegek számának csökkentése. Ezt követően kutatások és tapasztalatok alapján írom le, hogy a milyen hatással lehet a dolgozókra a lean bevezetése. Majd az üzemi részen dolgozókat kérdeztem meg, hogy elégedettek-e a logisztikával? Megfelelően ki vannak-e szolgálva? Ezekre a kérdésekre kapott válaszokat elemzem részletesen a tizedik fejezetben, különböző javaslattételekkel egybefűzve. A szakdolgozatban a mérések során különféle lean eszközökkel végeztem elemzéseket, melyek nagyban segítették dolgozatom elkészítését. A dolgozatban előfordul a pont diagram, 5 miért elemzés, pareto elemzés, halszálka diagram, swot analízis, vizuál menedzsment. Ezen elemzések segítettek a javaslattételek megfogalmazásában. A dolgozatban leírt észrevételek, javaslatok segítenek a cégnek a logisztika különböző területein, amelyek által a cég csökkenteni tudja az átfutási időket, kényelmesebb, biztonságosabb és praktikusabb munkavégzést biztosít, illetve a forecast pontosság mérése lehetőséget ad arra, hogy csökkentse, megakadályozza a raktárban történő alapanyag felhalmozódást is.