Értékáramlási térkép készítése és elemzése a nyomdaiparban a lean logisztika szemléletmódját alkalmazva - Bedő Marcell
Összegezve diplomamunkám tartalmát, az Edelmann Hungary Packaging Zrt.-nél eltöltött 2 és fél hónapos gyakorlatom alatt arra a következtetésre jutottam, hogy a megfelelő helyen és megfelelő módon lényegesen javítható a gyártás folyamata, amellyel nem csak a vevőt tehetjük elégedettebbé, hanem a folyamatokban résztvevő személyeket is. A mai, gyorsan fejlődő gazdaságban nélkülözhetetlen a folyamatok optimalizálása. Az a cég, amely ezt nem teszi meg vagy nem fordít rá megfelelő figyelmet, az előbb-utóbb hátrányba fog kerülni a versenytársaival szemben A kiválasztott termékcsaláddal folytatott vizsgálataimmal megállapítottam a szűk keresztmetszetet, majd erre, illetve a többi általam javítandónak vélt folyamatokra javaslatokat határoztam meg. Javasoltam egy új beruházást is, aminek az ára 118 munkanap alatt megtérülne, utána pedig jelentősen felgyorsulna a ragasztás és az elszedők is ergonomikusabb munkakörnyezetben dolgozhatnának. A legjobb akció az, ami a legkisebb erőfeszítéssel a legnagyobb eredményt adja. Az akciókat közösen kell meghatározni és a végrehajtásban mindenkinek együtt kell működnie.