A tengelysúly-mérlegelési rendszer problémái a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gyakorlatán keresztül - Vuk Petronella
Az úthálózatvédelem napjaink egyik fő napirendi pontja, éppen ezért fontos szerepet játszott dolgozatom témájának kiválasztásában. A napjainkra jellemző felgyorsult információáramlás, fokozódó verseny és a technológiai fejlődés egyre nagyobb kihívások elé állítja az emberiséget. A legtöbb vezető a logisztikai költségek csökkentésében látja a megoldást, éppen ezért a közúti fuvarozás szerepe óriási méreteket ölt a 21. században. A hirtelen felgyorsult gazdaságban az elsődleges szempont a gyorsaság lett. A közúti áruszállítás számos előnnyel bír, hiszen sűrű hálózattal rendelkezik, megvalósítható vele a háztól házig szállítás, széles áruskála szállítható vele, rugalmas, igény esetén könnyen módosítható az útvonal. Az előnyök mellett azért természetesen hátrányai is vannak ennek a szállítási módnak, amelyek a szállítmányozás szempontjából a következők lehetnek; nagy várakozási idők, kamionstop, határátkelők, balesetek miatti várakozás. Az úthálózat túlterhelt, zsúfolt és balesetveszélyes, a közutak forgalma folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A túlterhelt tehergépjárművek fokozott mértékben károsítják az utakat. A tengelysúly-mérlegelési rendszernek köszönhetően jelentősen megnő a túlsúllyal közlekedő járművek kiszűrésére irányuló ellenőrzés hatékonysága. Az új megoldás tehermentesíti a szabálykövető gépjárművezetőket, mivel az automatikus előszűrésnek köszönhetően csak azokat a kocsikat terelik ki az ellenőrök a forgalomból, amelyek vélhetően túlsúllyal közlekednek, a szabályokat betartók így időveszteség nélkül haladhatnak tovább. Az útvédelem hatékony és eredményes működtetésének legfontosabb szempontja a szabályozási valamint a közúti járműellenőrzési tevékenységek szimbiózisán alapul. Ennek érdekében szükséges az egységes, komplex szemléletű úthálózat-védelmi stratégia megvalósítása. Ennek a rendszernek a működését mutatom be a dolgozatomban, valamint a rendszert szabályozó jogi környezet bemutatásán kívül, a témában készült tanulmányokat elemezve javaslatot teszek a jövőbeli problémák elkerülése érdekében.