Költséggazdálkodás az MT Méréstechnika Kft.-nél - Németh Mónika
Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van környezetünk védelmének, a felesleges energia felhasználás csökkentésének. Szakdolgozatom témájának az MT Méréstechnika Kft., Magyarországon tíz éve működő, energiahatékonysági tevékenységgel foglalkozó kisvállalkozás költséggazdálkodását választottam. Az e területen lévő piaci verseny kiélesedése, a szigorúbb jogszabályi és szabványi előírások megkövetelik a minőségi szolgáltatás nyújtását. A megfelelő gazdálkodás és hatékonyság biztosítja egy vállalat jövedelmezőségének alapját. Így a költséggazdálkodás a cégek életében előtérbe került. Szakdolgozatomban az MT Méréstechnika Kft. költséggazdálkodásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati teendőket mutattam be. Ezenfelül megvizsgáltam a vállalkozás jelenlegi piaci helyzetét, felmértem a benne rejlő üzleti lehetőségeket, a még fejlesztendő területeit és a versenytársakkal való piaci helyzetét is. A több mint 10 éve Magyarországon működő kisvállalkozás sajnos gyártási hiba miatt az elmúlt években kénytelen volt több tízezer készülék garanciális cseréit elvégezni és az ezzel kapcsolatos financiális, munkaerő, reklamációs és egyéb terheket magára vállalni. Szakdolgozatomban bemutattam egy konkrét projektet kiemelve, hogy a garanciális cserék mekkora anyagi terhet rónak a vállalkozásra és milyen, az eredményt pozitívan érintő, valamint bevételi lehetőségei lettek volna, amennyiben a készülékek megfelelően funkcionálnak. Ezt követően a vállalkozás költségeinek alakulását vettem górcső alá az elmúlt négy évre vonatkozóan, valamint egy-egy időszak költségösszetételét kiemelve is elemzést végeztem. Költségszint számítást készítettem a tevékenységek árbevételét a munkaerőköltséghez viszonyítva. További számításokat készítettem a vállalkozás tevékenységi köreinek átlagár alakulásáról, ELÁBÉ szintjéről, felfedtem a változások lehetséges okait. Bemutattam egy jelenleg futó kivitelezés kapacitás kihasználtsági számítását, valamint a projekt előkészítési munkái során alkalmazott önköltségszámítási módszert. Az MT Méréstechnika Kft. legfőbb célja, hogy kilábalva a garanciális cserék okozta hátrányból, egy sikeres, ügyfél – és profitorientált céggé váljon. Véleményem szerint az ehhez szükséges kezdő lépéseket megtette a vállalkozás és igyekszik a magasabb hasznot jelentő ,,biztos” havi elszámolási bevételekre fektetni a hangsúlyt. Mindezek ellenére továbbra is fenntartom a javaslatom, miszerint célszerű lenne legalább egy tevékenységi körrel bővíteni a vállalkozás tevékenységét. Tapasztalatom alapján Magyarország lakosságának jó része még mindig passzív az energiamegtakarítással járó korszerűsítésekkel szemben. Ennek természetesen több háttér oka is van, egyik ok a korszerűsítés anyagi vonzatára vezethető vissza, a másik esetben pedig sokszor tapasztalható egy-egy lakóközösségnél, hogy immunisak a változásra, félnek az újdonságtól. Szerencsére már temérdek ellentétes példával is találkozhatunk, főként ez az új építésű többlakásos épületek, vagy a pályázati programok alkalmával felújított épületek esetében is. Az, hogy ez a kisvállalkozás a tevékenysége során nem csak a saját, hanem főként ügyfelei hasznosságát helyezi előtérbe, ez számomra egy elismerésre méltó tevékenység.