A Zalaegerszegi Törvényszék Gazdasági Hivatalának számviteli, pénzgazdálkodási, HR és informatikai rendszere - Koller Róbert
Ha valaki azt a szót mondja bíróság, mindenkinek a filmekben látott régi fapadok, hideg tárgyalótermek és a mogorva ítélkezők jutnak az eszébe. Pedig a mai magyar ítélkezési rendszer az egyik legfejlettebb sok európai ország közül. Állandó fejlődés látható a szervezetben, a korral való haladás elengedhetetlen. Ma már sokkal inkább hasonlít egy informatikai laborhoz egy bíró pódiuma. Természetesen maradtak a klasszikus ítélkezést jellemző eszközök, mint a talár és a kalapács, de inkább már digitális eszközök segítik a bíróság munkáját. Záródolgozatomban a Zalaegerszegi Törvényszék központi működését és pénzügyeit mutatom be. Fő irányként a költségvetési előirányzatokkal, valamint a kötelezettségvállalásokkal foglalkozom. Nap mint nap találkozom e kérdéskörrel munkám során, mégis úgy érzem, hogy a plusz olvasás és kutatás után is még kevés az ismeretem, azonkívül számomra még összetett és bonyolult ez a fajta számviteli rendszer. Figyelni kell a kapott előirányzat hatékony felhasználására, a pénzügyi teljesítések tervezése elengedhetetlen a folyamatos és zavartalan működéshez. Év közben folyamatosan változtatni kell az előirányzatot, át kell csoportosítani egyes csoportokból másikba, a szükségesség igénye szerint. Megismertem a számlák felépítését, rögzítésük folyamatát. Figyelemmel követtem a gazdasági események könyvelését, pályázatok bonyolítását a kiírástól a megvalósulásig. Bevételi ügyintézőként sokféle feladatot látok el. Ismerni kell az igazságszolgáltatás felépítését, a bírák és jegyzők munkáját, a vidéki bíróságok struktúráját. Látni kell a részegységeket és az egészet is. A bevételi ügyintézőnek közvetlen kapcsolatot kell teremteni a megbírságolt emberekkel, kell tudni kezelni konfliktushelyzeteket, reagálni és információszolgáltatást kell biztosítani. Komoly felelősséggel jár, hisz állami nyilvántartásokhoz van hozzáférésünk, amit rendszeresen használnunk. Feladatunkat teljes titoktartási kötelezettséggel kell ellátnunk. Folyamatos tanulásra és naprakészségre van szükség ezen a munkahelyen, fontos az önképzés és a szervezet által indított oktatások is. Napi szinten frissítik a programokat, új programokat vezetnek be, pl.: • Elektronikus pereljárás (E-PER) • Beszédleíró program • Bírósági Integrált Információs Rendszer (BIIR) • Vezetői Információs Rendszer (VIR)