A PYLON-94 Kft. vállalatirányítási rendszere és alkalmazása a beszerzés folyamataiban - Nagy Médea
A beszerzési logisztika olyan vállalati funkció, melynek legfőbb feladata, hogy az igényelt anyag, félkész- és késztermék a megfelelő mennyiségben, a megfelelő minőségben, a megfelelő helyen és határidőre rendelkezésre álljon. Hogy ehhez a tevékenységhez minden információ aktualizáltan rendelkezésre álljon és a többi vállalati funkció között zavartalanul áramolhasson egy átfogó, integrált vállalatirányítási rendszerre van szükség. Záródolgozatomban a vállalatirányítási rendszerrel támogatott beszerzési tevékenységet mutattam be a PYLON-94 Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft.-n keresztül. Szakirodalom alapján és a PYLON-94 Kft. gyakorlatában is bemutatásra került a beszerzés módja és a beszerzési folyamat egyes lépései, úgymint: • az igények meghatározása, • a beszerzési forrás meghatározása, • az ajánlatkérés és kiértékelése, • a beszállító kiválasztása, • megrendelés és nyomon követése, • az áruátvétel, • a számlaellenőrzés, • és a teljesítésértékelés. A beszerzési folyamat egyes szakaszaiban segít a vállalatnál bevezetett integrált vállalatirányítási rendszer, az InforCom és néhány esetben az Infor Finance elnevezésű ügyviteli program is. Az InforCom sokoldalúan támogatja a PYLON-94 Kft. beszerzési tevékenységét a rendelések készítésén és nyomon követésén keresztül, az áru és kísérő okmányainak beérkezésén át a számlajóváhagyásig. Segítségével ellenőrizhetők az egyes tételek minimum készletszintjei, figyelemmel kísérhetők a rendszerben megtalálható tételek fogyása a kívánt időintervallumot vizsgálva, megkönnyíti a külső megmunkálást igénylő kooperációs tételek megrendelését és a szállítók határidőre történő teljesítésének ellenőrzését. Mindazonáltal, hogy rendszerezésre kerültek a program előnyei, feltárásra kerültek a kollégák és általam tapasztalt kihasználatlan, fejlesztésre váró területek a beszerzés szemszögéből javaslattal élve azok kiküszöbölésére.