A Budapest Bank Zrt. vagyoni-, pénzügyi-, és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján - Kukor Viktória
A Budapest Bank Zrt. 1987-ben jött létre, mikor is megalakultak a kétszintű bankrendszerek. A pénzintézet részvénytársaság volt egészen 2012-ig, amikor a közgyűlés úgy határozott, hogy formáját tekintve zártkörűen működő részvénytársaság lesz. A bankot leányvállalatokra tudjuk bontani, ezen intézményein keresztül végzi a bank a kínált szolgáltatásinak nyújtását. Leányvállalatai: Budapest Lízing Zrt., amely pénzügyi lízingkonstrukciókat valamit hiteleket nyújt. Eszközfinanszírozó Zrt., amely olyan vállalatokkal foglalkozik, amelyek számára operatív lízingkonstrukciókat kínál. A Budapest Alapkezelő Zrt. a saját maga által megalkotott és működtetett befektetési alapokat menedzseli. A Budapest Bank eleget tesz a közzétételi kötelezettségének, miszerint minden évben nyilvánosságra hozza az éves beszámolóját, amelyben magának csak a banknak az adatai szerepelnek, valamint mint anyavállalat közzétesz egy összevont (konszolidált) beszámolót is, amelyben a leányvállalatai működésének bemutatása is szerepet kap. Mint minden vállalkozás, a bankra is hatással volt a 2008-as válság, amely 2010-ben éreztette a hatását Magyarországon. Összegzésképpen elmondhatom, hogy a Budapest Bank esetében ekkor minden mutató az értékét tekintve lefelé indult, de hála a lelkiismeretes dolgozói munkának és a jó helyzetfelismerő képességnek, szép eredményt, mérlegfőösszeget tudott elérni. Záródolgozatomban arra vállalkoztam, hogy bemutatom a bank beszámolóit és azok elemzéseit, fókuszba helyezve a Cash-flow kimutatás értékelését.