A jelzálog típusú hitelek és a lakossági hitelezés folyamata az OTP Bank Nyrt-nél - Neszvecskó Dóra
Az ingatlanvásárlás mindig is kiemelkedően fontos témának számított, illetve számít ma is. Azonban egy új ingatlan megvásárlásához biztos anyagi háttér is kell, melyet sok esetben a bankok teremtenek meg ügyfeleik számára. A hitel felvételét azonban számos tényező befolyásolja. A saját önerőn kívül a bank által megfogalmazott kritériumok kiterjedt körének kell megfelelni ahhoz, hogy a pénzintézet a lakásvásárlásra szánt összeget megítélje nekünk. Dolgozatomban ezeknek a hiteleknek a kialakulását, folyamatát és célját vizsgáltam egy konkrét példán keresztül. A banki szektor fejlődésével az igénybe vehető szolgáltatások köre bővült, rendkívül szerteágazó lett. Ennek köszönhetően minden ügyfél megtalálja a számára legkedvezőbb szolgáltatásokat. A fejlődés szempontjából fontos, hogy milyen kompetenciák mentén tud a cég versenyképes vevőértéket nyújtani. Tudja-e, hogy mit várnak el tőle az ügyfelei, képes-e ezt a tevékenységet hosszútávon folytatni, valamint, hogy meg tudja-e győzni a fogyasztóit a saját tevékenységének előnyeiről. Ez nem más, mint ügyfélélmény, mely a bankok esetében jelentős versenyelőnyt jelenthet. Ma már rengeteg pénzintézet nyújt kedvező szolgáltatásokat ügyfelei számára, ezért a sokszínű hitel paletta biztosítása mellett fogyasztók színvonalas kiszolgálása is versenyelőnyt jelenthet. A bankok az aktív bankügyletek során fizetőképességük jelentős részét ügyfeleiknek, illetve partnereiknek engedik át. Összetettebb a helyzet azáltal, hogy ezt csak részben teszik saját vagyonuk erejéig, nagyobb hányadában ügyfeleik náluk elhelyezett pénzét használják fel. Az üzleti bankok forrásaikat elsősorban hitelkihelyezésekre, követelések megelőlegezésére, befektetésekre használják fel, de egyéb műveletek finanszírozását is ellátják. Összességében látható, hogy mennyire összetett az ingatlan vásárlás folyamata, nem elég csupán elkötelezettnek lenni, ha az adott feltételeknek nem felel meg az ügyfél abban az esetben könnyen eleshet a legtöbb hitelnyújtó támogatásától. Mindemellett bemutattam azt is, hogy a lakáshitel-állomány alakulása hogyan is változott az évek során, valamint, hogy milyen innovációkkal segítik a bankok az ügyfeleket igényeik kiszolgálásában. Szakmai gyakorlatom ideje alatt igaz, csak rövid időre, de részese lehettem egy dinamikus, ügyfélorientált és összetartó csapatnak és olyan ismereteket, tapasztalatokat sikerült elsajátítanom, melyeket a későbbiek során, a munkaerőpiacon is kamatoztatni tudok.