Megtakarítási lehetőségek az OTP Bank Nyrt.-nél és az öngondoskodás szerepe napjainkban - Tóth Xénia Orsolya
A záródolgozatom első részében az OTP Bank történetéről írtam, ami a legnagyobb kereskedelmi bank Magyarországon, és több millió ügyféllel rendelkezik. Dolgozatom témája a megtakarítási lehetőségek és az öngondoskodás szerepe napjainkban. A 2008-as válságot követően az emberek számára még inkább fontossá vált a megtakarítás. A jövőbeli céljaik eléréséhez egyre többen tudatosan már kiskorban elkezdenek takarékoskodni. Az átlagos jövedelmek mellett is fontos számukra, hogy megtakarításaikkal biztosítsanak egy stabil anyagi hátteret és gondoljanak a nyugdíjas évekre. Manapság már az OTPdirekt alkalmazáson keresztül az ügyfelek tájékozódhatnak az aktuális ajánlatokról és ott be is fektethetik pénzünket. Azonban fontos, hogy időnként banki tanácsadó segítségét kérjék ki. Az OTP Bank 70 éves szakmai múltjával segít az ügyfeleknek megtalálni a számukra legmegfelelőbb befektetési formát. A záródolgozatom fő részében a megtakarítások fajtáit részleteztem bővebben, melyek a betétek, az értékpapírok, az OTP Egészségpénztár és az Önkéntes Nyugdíjpénztár. A bank betétei közül írtam a lekötött betétről forintban és devizában, a Takarékszámláról, a Nyugdíj-takarékszámláról, a Megtakarítási számláról, a deviza-megtakarítási számláról, a Tartós Befektetési Betétszámláról és a Gépkocsinyeremény betétről. Mindegyiknél kitértem a hozzájuk kapcsolódó fontosabb tudnivalókról. A betétek után az értékpapírok fajtáit mutattam be, melyek a következők: befektetési jegyek, állampapírok, és a Nyugdíj-előtakarékossági számla és ezeket részleteztem is. Az OTP Egészségpénztár és az Önkéntes Nyugdíjpénztár közül is választhatnak az ügyfelek, melyekről ismertetem a tudnivalókat. A lakosság körében a legnépszerűbb befektetési formák azok, amelyek rövid futamidővel és alacsony kockázattal bírnak. A betétek helyett többen választják az állampapírokat, ami a jegybanki alapkamat csökkenése miatt alakult így. Hiszen a betétek kamata minimális, míg az állampapíroké folyamatosan növekszik. Az ügyfelek számára a megtakarításokhoz fontos a bankvédelem és a garancia, melyet az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektető-védelmi Alap biztosít abban az esetben, ha az ügyfél befektetéseit kár éri. Záródolgozatom befejezéseként egy saját kérdőív készítésével különböző kérdéseken keresztül megismerhettem a kitöltők megtakarítási szokásait és ismereteit a bankok által kínált befektetési lehetőségekről.