A gazdasági társaságok sajátosságainak bemutatása egy vidéki borászat létrehozásának példáján keresztül - Hajmási Ákos
Amikor gazdasági társaságokról különösképpen az egyéni vállalkozásokról beszélünk, mindenkinek más gondolat fut végig a fejében először. Sok emberben nem túl pozitív kép él ezekről a társaságokról, egy esetleges negatív tapasztalat vagy csupán az irigység miatt. Hiszen ahhoz, hogy valaki elindítson egy vállalkozást nem kis bátorság kell, mivel rengeteg kockázattal jár. A legtöbb ember nem mer elindulni ezen az úton, mert félnek attól, hogy mindenüket elveszíthetik. Sokszor halljuk a kívülállók azon megnyilvánulásait miszerint a vállalkozók sokkal kényelmesebb életet élnek, mint az aki egy irodában dolgozik. Azzal érvelnek, hogy kötetlen a munkaidejük, nincs főnökük, aki megkeseríti az életüket. Elsőre irigylésre méltónak tűnik, hogy valaki a maga ura és úgy osztja be az idejét ahogy csak szeretné, de ha jobban megnézzük már korántsem így van. Mit is jelent egy vállalkozó életében a kötetlen munkaidő? Rengeteg esetben csupán annyit, hogy esténként és hétvégén dolgoznia kell. Véleményem szerint a családi vállalkozások az újjáépülő magyar gazdaság egyik, ha nem a legfontosabb sarokpontjai lehetnek. Amennyiben sikeresen működnek nemcsak a gazdaság fejlődésében vesznek részt tevékenyen, hanem emellett még akár a foglalkoztatási arányt is javíthatják. Dolgozatomban szerettem volna ismertetni, hogy milyen jogszabályoknak, törvényeknek kell megfelelni egy vállalkozásindításnál, hogyan változtak ezek az évek folyamán. Nem elég csupán egy jó ötlet és a vállalkozó szellem a sikerhez, tisztában kell lenni a jogi háttérrel is. A legfontosabb feltételek között mindenképpen megemlíteném az anyagi hátteret. Ugyanis a mai Magyarországon nem sokan vannak olyan helyzetben, hogy egyik napról a másikra bele tudnának fogni egy ilyen vállalkozásba. A legkézenfekvőbb megoldás ilyen esetben az ha a bankokhoz folyamodunk hitelért vagy pedig az Európai Unió által adott támogatásokkal próbáljuk fedezni a hiányzó részt. Így vagy úgy de szinte minden vállalkozás igénybe vesz külső anyagi segítséget az induláshoz. A dolgozatomban nem csak azt szerettem volna vizsgálni, hogy mi szükséges egy egyéni vállalkozás létrehozásához, hanem azt is, hogy mitől lesz ez a vállalkozás igazán jó. Mi az ami kiemeli a többi közül, ami miatt az emberek kötődni tudnak hozzá.