Toborzás, ösztönzés, motiváció - Fehér Richárd
Primer kutatás ismertetése: Kvalitatív, ezen belül mélyinterjús módszert alkalmaztam, melynek segítségével az átlagos munkavállalók véleményét is figyelembe tudtam venni. A szekunder kutatás megvalósításához eltérő külső és belső források álltak a rendelkezésemre. A tudományos szempontú információk igénybevételéhez számos szakirodalmi forráshoz, elektronikus dokumentumhoz fértem hozzá. Dolgozatomban a toborzás, ösztönzés folyamatát próbáltam bemutatni, valamint motivációt. Kutatásaim során az derült ki számomra, hogy az ösztönzésmenedzsmentnek fontos szerepe van. Nehéz jó munkaerő találni és a konkurens vállalatok megpróbálják őket átcsábítani őket magukhoz, hogy az ő csapatukat erősítsék. Az új munkaerő felvétele sok költséggel és idővel jár. Ezen okok miatt fontos, hogy a jó munkaerőt meg is tudjuk tartani és ebben nagy szerepe van az ösztönzésnek, hogy a munkavállalók motiváltak legyenek. A dolgozat elkészítése során nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a munkavállalók ösztönzése összetett és bonyolult feladat, amely nagy kihívást jelent a menedzsment számára. Elengedhetetlen az ösztönzésmenedzsment megfelelő használata ahhoz, hogy a munkavállalók kötődjenek a céghez és minden képességüket bevetve segítsék a vállalatot a fejlődésben és a célok elérésében. Szakdolgozatom megírása során igyekeztem kideríteni, hogy mivel lehet motiválni a munkavállalókat. Mivel minden ember más és mindenkit más motivál, ezért a legjobb az lenne, ha mindenki számára személyre szabott ösztönzési stratégiát alkalmaznának a vállalatok, de ez a gyakorlatban sajnos nem kivitelezhető. A vezetőség számára a megfelelő stratégia kidolgozása és az irányelvek elfogadtatása a munkavállalókat nagy odafigyelést igényel, de ez többszörösen megtérül, ezért érdemes ebbe időt és energiát fektetni. A legjobb módszer az lenne, ha mindenki számára személyre szabott ösztönzési stratégiát lehetne kialakítani, de ez a gyakorlatban sajnos nem tud működni.