A vezetői számviteli rendszer kialakítása és működése egy adott vállalkozásnál - Szakály Alexandra
Napjainkban a multinacionális vállalatok körében hangsúlyos szerepet tölt be a controller a megfelelően alkalmazott költséggazdálkodási módszerrel, amely személy munkáját elősegíti egy vállalatirányítási integrált rendszer. Hiszen már elképzelhetetlen a technika fejlődését követve papírra jegyzetelve végezni a költségelemzéseket. A szakmai gyakorlatom során azt vizsgáltam a nagykanizsai fényforrásokat előállító Tungsram vállalatnál kerestem a záródolgozatomban feltett hipotézis kérdéseit. Saját tanulmányozásom során azt vizsgáltam, hogy a controller munkája mennyire mérvadó egy multinacionális vállalatnál, illetve melyik költséggazdálkodási módszer hatékonyabb, és a controller munkáját mennyire segíti az SAP vállalatirányítási integrált rendszer. A kutatásom célja tehát az előbbiekben szóvá tett feltérképezése. Mindamellett az elméleti részre koncentrálva részleteztem, hogy milyen költségcsoportosítások és költséggazdálkodási módszerek léteznek, ennek ellenére minden vállalat más költségcsoportosítást és költséggazdálkodási módszert alkalmaz. A Tungsram esetében az alkalmazott költségcsoportosítások közé a költségnem szerinti és a termelés volumenével való kapcsolatuk szerint tartozik. A vállalat az ötféle csoportosításban lévő költséggazdálkodási módszerek közül a standard költségszámítást veszi igénybe költségeik meghatározására. Ez tulajdonképpen a terv- és tényadatokra alapszik. Az elemzésem során a kontrolleri munkát is figyelembe vettem. A controller fogalma után a vállalkozásnál végezendő napi teendőket vizsgáltam a controller szempontjából. A mindennapi feladatok mellett évi és havi szinten is készít tervadatokat, mindamellett az előrejelzésben lévő eltérések okait is leleplezi. Az SAP, azaz Systems, Applications and Products in Data Processing az egyik legismertebb vállalatirányítási rendszer a világon. A tanulmányozásom során ezt az integrált rendszert is elemeztem arról a részről, hogy milyen kapcsolatban áll a controller munkájával. A controller szinte minden teendőjét e rendszer által végzi, így könnyebbítve a megbízatását. A pénzügyi és a controlling modul számos lehetőséget biztosít, hogy a Tungsram társgyárai kommunikáljanak egymással és egységessé tegyék adataikat. Ennek értelmében megállapítottam, hogy erősítésre vár a controller munkája egy olyan vállalkozásnál, amely több országban rendelkezik telephellyel, ugyanis ennyi adat kezelése nem egyszerű feladat, ennek értelmében minden osztályhoz kellene egy controller munkatárs. Illetve elképzeléseim szerint nagyobb hatalmat adhatnának a kezébe, hiszen nem befolyásolja a vezetőket a döntésben, csak információval látja el őket. A standard költségszámítás az általam vizsgált cégnél teljesen megfelelő, merthogy az előrejelzésben lévő adatok csak kis mennyiségben térnek el a várt adatoktól. Így vélemyényem szerint a költséggazdálkodási módszerek közül ez volt a legjobb választás a vállalat számára ahhoz, hogy egyre nagyobb nyereséget tudjanak elérni. A controller és az SAP kapcsolatát aze elemzésem során szimpatikusnak találtam, hiszen számtalan alternatíva létezik arra vonatkozóan, hogy gyorsan, precízen és hatékonyan tudja végezni a szinte már rutinná vált mindennapos feladatait. A cég rendszerének előnye fokozza ennek eredményességét, hogy tartalmaz olyan extrákat a szoftver, amely a vállalat igényeihez van kidolgozva. A záródolgozatom összegzéseként pozitív élménnyel töltött el, hogy egy olyan vállalkozásnál alapozhattam meg tudásom, ahol a mai modern technikákat alkalmazva megállja helyét a fényforrások világpiacán.