Zuggó LádaVasút piaci helyzete és vevőkapcsolati rendszere - Pémer Balázs
A dolgozatomban a vevőkapcsolat-menedzsmentet és a piaci helyzetet mutattam be a LádaVasúton keresztül. Ahhoz, hogy egy szolgáltató cég eredményes legyen, ismernie kell a potenciális fogyasztóinak az igényeit és ezeket kiválóan ki kell, hogy elégítse. Az eddigi vásárlók megtartása és jövőbeli megrendelők gyarapítása sok taktikai és stratégiai lépéssel jár. Ahhoz hogy a vállalkozás fejlődni tudjon a piacon, be kell neki ruháznia a szoftverek, programok használatába és a munkatársak számítástechnikai tudástárát is bővíteni kellene. Már a fentiekben említettem, hogy javasoltam a vezetőség felé, hogy egy vezeték nélküli hálózat kiépítés jó ötlet lenne vagy online megoldani ezt a problémát, amit ingyenen is igénybe vehetne az iroda, például a Google Drive, ez kapcsolatban van a többi Google alkalmazással. Abban a kicsi irodában 7 számítógép van, mindamellett, hogy a számítógép-kábelek átszövik a teljes irodát. De legtöbbször az íróasztal alatt tapossuk, vagy épp bukdácsolunk bennük. A piaci helyzetnél elsősorban fel kell mérni, hogy kik jöhetnek szóba, mint megrendelők. A potenciális vevőink elsősorban az önkormányzatok. Közel 3200 önkormányzat van Magyarországon és rendezhet fesztivált, családi programot, falunapot stb., elméletben mindegyik község kap támogatást. Ezek közül 2-5 ezer rendezvényt tarthatnak. Meglátásom szerint Uniós pályázati pénzből és kormányzati pályázatokból van rá fedezetük. A LádaVasút közepes célpiaca a közép és nagy vállalatok családi rendezvényei, és sok kis célpiaca van, azok az óvodák, nagy rendezvények, idegenforgalmi helyek és gyerekbarát szállodák. Kis célpiachoz tartoznak még a felső 10 ezer. A cég megtapasztalta már, hogy nem a nagyvilágban kell szétkürtölni, hogy létezik a LádaVasút, hanem kizárólag a célpiacnál kell „kopogtatni”, mert ez a leghatékonyabb. Szűkösek még a kapacitásaink, jelenleg maximum 200-250 rendezvényen tudunk részt venni fizikailag, ugyanis 85-90%-ban a kisebb-nagyobb rendezvények szombatonként kerülnek megrendezésre, főleg ezek április elejétől szeptember végéig A megrendelői elégedettség a költségekkel is összefüggésben áll, mert ha csak pozitív véleményt terjesztenek egy szolgáltatóról, az csak több megrendelőt hoz a cég javára, ez segíthet, hogy kitűnjön versenytársaitól. A megrendelők megtartása is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jól működjön egy szolgáltató szervezet, ez előnyösebb, mint az hogy új megrendelők toborzása. A LádaVasútnak most még fontos, hogy minél több új megrendelőt keressen, mert még a piacon annyira nem terjedt el, hiába volt „már” a 3 év alatt körül-belül 150 rendezvényen, ez éves és országos szinten kevés. Az új vevőket meg kell győzni, sok figyelemfelkeltésre van szükség, például, hogy nem csak a LádaVasútat viszünk a rendezvényre, hanem ha kell, válogathat az ajándékjátékok közül. Ha netán előbb rendeli meg a szolgáltatást 97 nappal, akkor további kedvezményeket is kaphat. Az új vevők felderítése sokszor drágább, mint a megszokott megrendelői -kör kielégítése. A megszokott vevőkörnek már nem kell részletezni a LádaVasút funkcióit, ő már tisztába van a szolgáltatással. Megtörténhet, hogy minden stratégia ellenére a megrendelők elhagyják az adott céget vagy átpártolnak másik vállalthoz. A szolgáltató szervezeteknél nélkülözhetetlen a személyes kapcsolat, a LádaVasútnál ez nem így működik, a telefonos munkatárs közvetlen kapcsolatba nem kerül a megrendelővel, telefonon és e-mailen keresztül tartja az ügyfelekkel a kapcsolatot. Az adott helyszínen üzemeltető és a gyerek között van közvetlen kapcsolat, amíg a ládában ül a gyerek, jelen esetben a felhasználó/fogyasztó, addig az animátor felügyel a gyerekre.