Egy kontroller munkája a Flextronics Kft.-nél - Németh Csenge
Záródolgozatom témájául a kontrolling rendszer és annak folyamatainak fontosságának bemutatását választottam a multinacionális cégeknél és a zalaegerszegi Flex életében. Munkám során célul tűztem ki, egy controller munkájának bemutatását a Flextronics Kft-nél. Egy controller napi teendői igen sokrétűek, ugyanis sokfajta folyamatot kell megterveznie, irányítania, a vezetőség keze alá dolgozik és az adminisztratív feladatokat is el kell végeznie napi szinten. Dolgozatom elején bemutatta a Flextronics történetét, partnereit az egész világba, megannyi termékeit, melyek közé tartoznak az autóalkatrészek, kávéfőzőhöz tartozó alkatrészek, repülőgép alkatrészek és különböző fogyasztói elektronikai termékek. A cég tevékenységi köreibe és működéseibe is betekintést nyújt dolgozatom. A Flex tevékenységi körei sokszínűek így rengeteg dolgozónak biztosít munkahelyet a mérnök, informatika, adminisztráció, beszerzés, logisztika, HR, pénzügy területén. Szakképzett és szakképzettség nélküli munkavállalók jelentkezését is várják számos munkakörökbe. Működését meghatározza a megingathatatlan vevőközpontúság, kitartó munkamorál, céltudatosság, hatékonyság, együttműködés, csapatszellem, lendületes és áldozatkész kivitelezés és az innováció. Bemutattam a zalaegerszegi telephelyet, az itt végbe menő termelési folyamatokat és a szervezeti felépítését is részleteztem, mely két dimenzióból áll. Az elsőbe soroljuk a funkcionális osztályokat azaz a termelést (minőségi osztály), logisztikai, irányítási osztályokat és mérnökséget. A másik dimenzióba tartoznak az adminisztratív feladatokat végző részlegek. A harmadik fejezetben záródolgozatom egyik meghatározó elemét mutattam be ami maga a kontrolling és kontrolling rendszer volt. A kontrolling nem más, mint az ellenőrzést, tervezést és az információellátást irányító vezetési alrendszer. Legfőbb feladata, hogy a vállalat elérje a kitűzött célját, ami a folyamatos versenyképesség megtartása. A kontrolling általános jellemzőiről, feladatairól és működéséről is szó esett illetve ábrázoltam a Flex kontrolling rendszerét. A fentiekből pontosabban a negyedik fejezetből kiderül a kontrolling kapcsolata a tervezéssel, a számvitellel és a belső ellenőrzéssel. A kontrolling tervezési rendszere három részből áll, a tervezés területeiből, munkafolyamataiból, valamint időhorizontjaiból. A tervezés folyamatát egy ábra segítségével is illusztráltam. A kontrollingnak és számvitelnek alapfeladata az információ szolgáltatás, ezért szoros kapcsolatban állnak egymással. A belső ellenőrzés közvetlenül irányítja vállalatok zökkenőmentes működését e téren megegyezik a kontrollinggal és együtt is működnek. Ebben a fejezetben a felelősségközpontú szervezetekről is szó esett, ugyanis a szervezet minden egységes egy-egy felelősségközponthoz tartozik, melyek között megkülönböztetjük a költségközpontú, árbevétel központú, nyereség központú és beruházás központú típusokat. Hazánkban a legismertebb a nyereségközpontú típusú felelősség központú szervezet. Az ötödik fejezetben részletezem a Flex kontrolling rendszerét. Ide tartozik a teljesítmény, marketing, költség-, eredmény, és pénzügyi kontrolling, illetve a beruházás, project, humánerőforrás, válságmegelőzés és részfolyamatok kontrollingja is. Ezek mind más és más feladatokat látnak el és különböző területen szolgálnak nemes célt a vállalatok életében és működésében . Záródolgozatom hatodik azaz az utolsó fejezetében a controller feladatai és a vezetőséggel való viszonyát prezentáltam. Elsősorban a tervezési rendszerének kialakítását és működtetéstét ismertettem. Mint, ahogy már említettem a tervezés a vállalatok alapját biztosítja illetve az irányítás egyik legmeghatározóbb eszköze, ezáltal a kontrollel ezen a területen jelentős szerepet tölt be a vállalatok működésében. A következő részben a beszámoló rendszer kialakítását és kezelését részleteztem. A beszámolási kontrolling célja, hogy az összes vezetési szintjét a vállalatnak potenciális információkkal tudja ellátni. Kialakításáért a kontroller felel ugyanúgy, mint a tervezési rendszernél. A beszámoló és tervezési rendszer szoros kapcsolatban állnak egymással. Az utolsó pontokban bemutattam a gazdasági elemzések elkészítését és az elő- és utókalkuláció elvégzését. A gazdasági elemzések a vezetés elengedhetetlen eszköze. A gazdasági elemzések feladatai közé tartozik a döntések és a feladtatok előkészítése, fejlődések mérése, és a belső érdekeltségi rendszer kialakítása. Rendkívül fontos, hogy a vállalat rendelkezzen egy olyan gazdasági mérőrendszerrel, mellyel termékeinek életpályáját végig tudja követni, és ennek segítségével időben be tud avatkozni a gazdasági folyamatokba ezt a célt szolgálja az elő- és utókalkulációs rendszer.