A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság integrált rendszereinek bemutatása és jövőképe - Zabb Károly
Összességében tekintve, az a kialakult álláspontom, hogy a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vonatkozásában alkalmazott informatikai rendszerek összessége, és az általuk képviselt informatikai hálózat egyenértékes egy kiterjedt vállalatirányítási rendszerrel. Jövőkép szempontjából a rendőrség szervezeti szinten alkalmazott rendszerei tekintetében úgy látom, hogy annak ellenére, hogy a RobotZsaru jóval hosszabb múltra tekint vissza, a jövőbeni kihívások alapján olyan volumenű fejlesztések elé néz, mely alapján fejlesztés ideje szempontjából is alig félidőnél tarthat, ezért még sokáig elkíséri a szoftvert használókat. A program lecserélése a következő 30 évben szerintem szükségtelen és nem is opcionális, mivel jelenlegi tendencia pozitív irányba halad, továbbá annyira beívódott több szervezet életébe, hogy egy új szoftverre való átállás akár 3-5 évet is igénybe vehetne. A többi program górcső alá vételével, valamint az elmúlt időszak végigkísérésével, megállapítom, hogy a többi rendszer változtatása nem feltétlenül lenne akkora kihívás, mint a RobotZsaru-é. Kivételt képezhet talán még a FORRÁS.NET, mivel a könyvelés igen csak érzékeny és összetett szakterület, de a másik két „fő rendszer” tekintetében (KIRA és SZENYOR) a változás, változtatás koránt sem elképzelhetetlen. Ha csak a puszta tényeket is nézzük, önmagában árulkodó, hogy már az elmúlt 5 év tekintetében is két számfejtő program használatáról beszélhetünk, régebbre visszatekintve három, illetve talán negyedik rendszer is előkerülne. A technika fejlődésével ennek a szoftvernek is nagy iramban kell haladnia a jövő felé, hiszen egy elavult adatbázis kezelési módszerre épült „lassú” rendszer a jövő nemzedékét nem szolgálja ki annyira, mint az elvárható lenne. A SZENYOR tekintetében a változás (mint program) kevésbé szükséges és valószerű, hiszen lényegében alapvető funkciókkal tűzdelt rendszerről van szó, melynek három sarokeleme van: az adatok nyilvántarthatósága, a jogszabályok és törvények folyamatos aktualizálhatósága és karbantartása, valamint a többi programmal kapcsolatos adatkommunikáció megléte. Véleményem szerint, a három közül ez utóbbi az az ok, amiért program szintű változás, változtatás a következő 20-30 évben nem várható, hiszen ezek mind egyedi fejlesztések, a már meglévő programok közötti adatkommunikáció kiépítésére. Ebből adódóan egy programváltozás az eddigi, összes erőfeszítést sutba dobná, tulajdonképp „vissza a starthoz” mindent kezdhetünk elölről. Való igaz, hogy jelentős kihívást fog jelenteni az interface adatkommunikációk teljeskörű és biztonságos automatizáltsága, mindazonáltal hosszútávon a jövő ebben van! Fontos megjegyezni, hogy szinte mindegyik fő szoftver tekintetében elsődleges hiányosságról beszélhetünk annak stabilitásával kapcsolatban. Ez többnyire a központi hálózat túlterheltsége okozza, kis mértékben csak a helyi hardvertámogatottság. Úgy gondolom, hatalmas előrelépés lenne a közös hálózat terheltségének csökkentése érdekében az, hogy az olyan rendszereket, mint a FORRÁS, a SZENYOR esetében, ha egyedi fejlesztéssel megoldanák azok, oly módú, biztonságos használhatóságát, hogy ne távoli asztalon keresztül kelljen futtatni. A RobotZsaru tekintetében a helyzet sokkal problémásabb, mivel a teljes rendszert, a teljes hálózatot egyetlen központi szerver látja el. Abból adódóan, hogy ezt nem csupán a rendőrség, hanem több egyéb belügyi szervezet is használja, a túlterheltsége nem új keletű. A hálózat tehermentesítését elsősorban (a megfelelő biztonsági környezet kialakításával egyetemben) megyei szerverek felállításában látnám, melyek közvetlen kapcsolatban, egyfajta átjátszóállomásként funkcionálva állnának az országos főszerverrel, melynek alapvetően műveleti folyamatokat így már nem kellene végezni, csak az adatokat gyűjtené össze, tárolná és tenné elérhetővé. Így annak elérése, valamint a helyi felhasználók feldolgozási sebessége, sokkal probléma mentesebbé és gyorsabbá válna. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy éppen akkor kerültem a rendőrséghez, amikor a rendőrség a közelmúlt egyik legjelentősebb informatikai és szoftver változásán ment át, így teljes mélységében láthattam a programokra való átállással, adatbázisok összeegyeztetésével kapcsolatos folyamatokat. Szakmai szempontból rendkívül hasznosnak ítélem meg a konkrét feladatokban való részvételem, mivel így tudtam közelebb kerülni és jobban megérteni az egyes folyamatokat és az azok kapcsán felmerülő problémákat.