Elnyerhető támogatások a munkáltatók és a munkavállalók számára - Balázsi Fanni
Szakdolgozatom témájának a szakmai gyakorlatom helyszínéül szolgáló Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán igényelhető és elnyerhető támogatások körét tárom fel. Ahhoz, hogy az ott töltött idő alatt jobban megismerjem a különböző támogatási típusokat, valamint az ügyintézők munkáját, a következő kérdésekre kerestem válaszokat: ·         Milyen módon járul hozzá az állam ahhoz, hogy az álláskeresők nyilvántartásában szereplő személyek munkába állhassanak? ·         Hogyan épül fel a támogatási rendszer? ·         Mit tehet az, aki alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik? ·         Kaphat-e valamilyen támogatást, és ha igen, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik vállalkozást indítanának? ·         Milyen módon támogathatók azok a munkáltatók, akik létszámbővítést terveznek, ezzel is új munkahelyeket teremtve? A Foglalkoztatási Osztály ügyintézőinek munkájába történő betekintésem során megállapítottam, hogy elengedhetetlen számukra, hogy a munkájukhoz kapcsolódó jogszabályokkal, eljárási útmutatókkal, az adott munkaerőpiaci programok tartalmával és azok alkalmazásával, valamint érvényességükkel, hatályukkal tisztában legyenek, és ezeket a munkaadók és az álláskeresők számára érthetően átadják, segítsék őket a különböző támogatási típusok közül a számukra megfelelő kiválasztásában és igénylésében. Hasznossá válhat számunkra, ha megismerjük az uniós támogatási rendszer felépítését, működési elveit, mely segítségünkre lehet a különböző támogatások megismerésében. Dolgozatomban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program egy-egy szegmensét ismertettem részletesebben, a hozzájuk kapcsolódó támogatási típusokkal. Az álláskeresőként nyilvántartottak számára számos képzés és további támogatások állnak rendelkezésre, melyekért tenni kell, élni kell a lehetőséggel, hogy a kiemelt munkaerőpiaci programok segítségével az adott személy könnyebben be- és visszaléphessen a munkaerőpiacra, ezzel új lehetőségeket nyitva számukra egy jobb, tartalmasabb élet reményében. A különböző képzések egyikének igénybe vétele véleményem szerint az egyik legmegfelelőbb módja annak, hogy az álláskeresők számára új munkalehetőségek nyíljanak meg, hiszen számos hiányszakma van napjainkban, ezáltal számos betöltetlen munkakör várja a potenciális jelöltjeit, melyekhez a képzési támogatások új kapukat nyitnak a munkába állni akaró álláskeresők előtt. Mindezek mellett munkáltatói oldalról is vizsgáltam a munkaerőpiaci programokat. Számukra is jelentős segítség lehet bármely bérköltség támogatás, ezzel is fejlesztve vállalkozásuk. Meglátásom szerint lehetséges, hogy pont egy olyan személyt sikerül megtalálnia a program segítségével, aki vállalkozását előrébb viszi, akivel zökkenőmentesen, kimagaslóan, eredményeket növelve tud együtt dolgozni. Dolgozatom elkészítése sok új lehetőség felé adott iránymutatást számomra, hogy a tanulmányaim befejeztével milyen kilátások várhatnak rám. Ezek megismerésével, mérlegelésével kiválaszthatom azt, mely számomra a legmegfelelőbb. Nem csak jómagam, de számos más személy számára is elérhetőek a különböző támogatási típusok adta lehetőségek, melyeket, ha van lehetőségünk, nem árt kihasználni.