Korszerű anyag- és eszköznyomonkövető rendszer bevezetése egy építőipari vállaltnál - Gyuk Barnabás
Az anyagok és eszközök nyilvántartása minden építőipari vállalat számára fontos. Az építőipar fejlődésével a ZÁÉV Építőipari Zrt.-nél is egyre nagyobb készletmozgást kell nyomonkövetni. A készlet növekedésével egyre komplexebb feladat az adatok, dokumentumok zökkenőmentes nyilvántartása. A vállalatnál eltöltött szakmai gyakorlatom során rálátást kaptam a beszerzés, a raktározás és az építkezések között történő eszköz-, illetve anyagmozgatás folyamataiba. Megtapasztalhattam, hogy a pontos, precíz nyilvántartás mennyire fontos lehet egy vállalat folyamatainak optimális működése érdekében. A dolgozatom első részében bemutatom a gyakorlati helyemet, annak felépítését tevékenységeit. A következő részben a beszerzés, a raktározás, a nyilvántartások, valamint a gépek időbeli és pénzbeli veszteségeinek, költségeinek elméleti hátterét mutatom be. A következő fejezetben a vállalat logisztikai folyamatait írom le, közben kitérek a jelenlegi nyilvántartási rendszerének problémáira, hiányosságaira. Ezután arról írok, hogyan tudná egy korszerű eszköz- és anyagnyomonkövető szoftver, szolgáltatás segíteni a cég munkáját, milyen előnyökkel járhat számára egy új rendszer bevezetése. Bemutatok és összehasonlítok több olyan szolgáltatást, amelyek könnyebbé tennék a nyilvántartást. A vállalat profiljába a véleményem szerint legjobban illeszkedő szolgáltatáson keresztül bemutatom, hogyan válhat egyszerűbbé a nyomonkövetés, hogyan minimalizálható a gépek vesztesége. Végül javaslatot teszek arra, hogyan lehetséges a leggördülékenyebb működés elérése egy új rendszer bevezetésének kezdeti fázisaiban.