A Zalavíz Zrt. készletgazdálkodási rendszere - Komáromi Klaudia
A záródolgozatom első részében a raktározás tevékenységére helyeztem a hangsúlyt. Ebben a fejezetben kitértem a raktárakra, mint komplex létesítményre, hiszen ezek a vállalati logisztikai rendszer és az ellátási lánc fontos részei, valamint a raktározással kapcsolatos feladatok elvégzésének a helyszíne. Ennek tisztázása után fontosnak tartottam megemlíteni a saját és bizományi raktárak közötti különbségeket, melyeket a gyakorlati helyemként szolgáló Zalavíz Zrt.-n keresztül szemléltettem.  Mind ezek után már adta magát a raktározás tevékenységébe való betekintés. A következőkben ismertetem a legfőbb folyamatokat, feladatokat, amelyeket a tevékenység magába foglal. Ilyenek az áru- illetve anyagátvétel, az anyagmozgatás és a rakodás, az anyagtárolás és a raktározás és a komissiózás.  A következő részben az anyagok áramlását taglaltam, legfőképp ezek adminisztratív útjára fordítottam a figyelmet. Ebben a fejezetben tételenként végig haladok a beszerzésen, az anyagátvételen és a bevételezésen, a tárolási szempontokon és szabályokon, illetve az anyag kiadásán és visszavételezésén. A folyamatot a Zalavíz Zrt. példájára vezettem végig.  A készletgazdálkodás elengedhetetlen részének tartom a leltározás és a selejtezés folyamatát. Első körben a leltározás tevékenységének formáit, sokrétűségét szemléltettem, majd a Zrt.-re vetítve kifejtettem a leltározás módját, szervezését. A készletek leltárazásán keresztül találtam a legkifejezőbbnek a téma gyakorlati levezetését. Ezt követi a selejtezés ismertetése, amelyet úgyszintén a készleteken keresztül szemléltettem. Az utolsó részben ismertettem röviden a Zalavíz Zrt. logisztikájának informatikai rendszerét, a Librát, és annak bizonyos elemeit. Lezárásként megfogalmaztam a dolgozatom célját, ami a következő: A dolgozat célja, hogy megmutassa a készletgazdálkodásban rejlő összefüggéseket, átfedéseket, folyamatokat, amelyek egy komplex rendszerként, összehangolva működhetnek csak igazán hatékonyan. Végezetül véleményt alkottam a Zalavíz Zrt.- nél tapasztaltakról.