A könyvelés jövője. A digitalizáció hatása a könyvelésre - Kósa Eszter Réka
Digitalizáció, modernizálás, komplexitás, felgyorsult világ, információáramlás… Napjainkban egyre gyakrabban hallhatjuk ezeket a kifejezéseket. Bár még csak 2019-et írunk, jelenleg is érzékeljük, mennyire felgyorsult az információ áramlása és feldolgozása; a számítógépeknek és egyéb elektronikus eszközöknek köszönhetően szinte bárhol és bármikor egyetlen kattintással szert tehetünk információk áradatára. Aki nem tudja kezelni ezeket az eszközöket, az nem tud élni az általuk nyújtotta lehetőségekkel, ezáltal nem tud haladni a korral, s a közeljövőben „analfabétának” fog számítani. Nemcsak a saját életét nehezíti meg, de a munkaerőpiacon is óriási hátránnyal indul. Nincs olyan vállalat, ahol ne lenne szükség pénzügyi-számviteli ismeretekben jártas szakemberekre. A digitalizáció a számviteli szolgáltatók munkáját is gyökeresen átalakította, de talán még nem is sejthetjük, mit fog hozni a jövő. Elgondolkodtam, vajon mi lesz a könyvviteli szolgáltatók sorsa? Lesz-e munkám leendő könyvelőként 10, 20 vagy akár 40 év múlva? Milyen változásokat, fejlődéseket fog eredményezni a digitalizáció a könyvelésben? Az egyetemi tanulmányaim alatt sok hasznos ismeretet sajátítottam el; vajon fogom tudni kamatoztatni? Lehetséges, hogy „felesleges” volt három és fél évet a felsőoktatás iskolapadjában töltenem? Utolsó éves pénzügy és számvitel szakos hallgatóként ehhez hasonló kérdések fogalmazódtak meg bennem, és úgy éreztem, nem hagy nyugodni ez a kérdéskör. E téma aktualitása és fontossága miatt döntöttem úgy, hogy szakdolgozatomban a digitalizáció könyvelésre gyakorolt hatását, a könyvelés jövőjét vizsgálom. Három hipotézist állítottam fel, melyek a könyvelői munka jelentős átalakulására, komplexebbé válására, továbbá a számviteli szakemberek esetleges jövőbeli munkanélküliségére irányult. Kérdőíves felmérést végeztem számviteli szolgáltatók körében, továbbá egy bérkönyveléssel foglalkozó Zala megyei vállalat életútját végig kísérve rövid esettanulmányban foglaltam össze, milyen konkrét előrelépések történtek a cégen belül az elmúlt évtizedekben, hogyan alakult át a könyvelés folyamata, s az ő esetükben mi várható a jövőben. Az eredmények alapján egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a későbbiekben is szükség lesz könyvviteli szolgáltatókra, munkájuk azonban a digitalizáció vívmányainak köszönhetően jelentősen átalakul. A szakma még összetettebbé válik, ugyanis az eddigi adminisztrációs feladatok meghatározó része automatikusan el fog készülni, így a tanácsadói, elemzői, ellenőrzési feladatok kerülnek a fókuszba. Az ember és a gép közös munkája lesz a jövő, s e tény elől nem szabad elmenekülni, hanem bátran szembe kell menni vele. Azon könyvviteli szolgáltatók munkáját, akik proaktívan reagálnak a változásokra, készek fejleszteni önmagukat, s komfortzónájukból kilépve bátran felszállnak a digitalizáció gyorsvonatára, nem fenyegeti veszély. Biztosan állíthatjuk, hogy a szakma a változás küszöbén áll; talán már fél lábbal át is léptett rajta. A jövőkép még ismeretlen, de az irányt látjuk – s ez nem más, a digitalizáció. A különböző előrejelzések sok mindent elárulnak az emberi képzelőerőről, reményekről, számításokról és spekulációkról. A való életben azonban csak a visszapillantó tükörbe tekintve láthatjuk meg a teljes igazságot.