Termelés előkészítési folyamatok IT támogatása a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt zalaegerszegi gyáregységének technológiai osztályán - Kurta Arnold
Szakmai gyakorlatomat a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt zalaegerszegi gyáregységének termelés előkészítési, más néven technológiai osztályán töltöttem. Feladatom a technológiai osztály tevékenységének IT támogatása volt és ebből kifolyólag szakdolgozatom témája is konkrét vállalati problémák és fejlesztési lehetőségek mentén körvonalazódott. Úgy gondolom, hogy a vállalati IT szektor egyik legnagyobb ütemben fejlődő területe az üzleti intelligencia (BI). A megfelelő BI alkalmazások használata nem csak hatalmas versenyelőnyt tud nyújtani az adott vállalatnak, hanem véleményem szerint mára a versenyképesség egyik feltételévé vált, akár termelő vagy szolgáltató vállalatról beszélünk. Szinte nincs a vállalatokon belül olyan terület, ahol a BI alkalmazások előnyeit ne tudnák kihasználni, hiszen a döntéshozás a vállalatok minden szintjén és területén jelen van. Véleményem szerint bármilyen BI rendszer bevezetéséről is dönt az adott vállalat, a siker egyik alapfeltétele, hogy azt nem szabad kizárólagosan IT problémaként kezelni, hiszen jobb esetben a felhasználók köre sem egy szervezeti részre fog korlátozódni. Dolgozatom megírása során megpróbáltam az üzleti intelligencia szükségességét informatikai és logisztikai megközelítésből is alátámasztani. Továbbá fontosnak találtam az utóbbi témaköröket konkrét vállalati folyamatok, tevékenységek mentén illusztrálni. Dolgozatomban két olyan fejlesztési területet határoztam meg, amely a technológiai osztály munkáját nagyban megkönnyítené, részben az előbb említett üzleti intelligencia alkalmazások által. Ezen fejlesztési területekre konkrét fejlesztési javaslatot adtam, melynek egy részét a technológiai osztály azóta is napi szintű munkavégzésben alkalmazni tud.