A logisztika szerepe a családtámogatási rendszerben - Laskói Zsófia
A szakmai gyakorlatomat a Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási Osztályán töltöttem el, amely egyben a munkahelyem is.  A gyakorlat alatt az osztályon végzett feladatokat a logisztika szemszögéből vizsgáltam, kiemelt figyelmet fordítottam a folyamatszervezésre.  Szakdolgozatom elkészítésekor törekedtem arra, hogy a kiválasztott témámat ismertessem, illetve hogy betekintést nyújtsak a magyar családtámogatási rendszer folyamataiba.  A második fejezetben a logisztikát, valamint a szolgáltatásokat mutattam be, különös tekintettel a szolgáltatás-logisztikára. A családtámogatási osztályon végzett ügyfélszolgálati tevékenység miatt úgy gondoltam, hogy szükséges írnom a CRM fontosságáról is. Ebben a fejezetben ismertettem a folyamatoptimalizálás lépéseit is. Bemutattam a munkaszervezést, illetve e tevékenység lépéseit. Kitértem a folyamatszervezés kockázataira is, leírtam a kockázatmenedzsment folyamatát.  A harmadik fejezetben mutattam be a családtámogatási rendszert, illetve ismertettem az ellátásokat, valamint a jogosultsági feltételeket.  A családtámogatási osztály tevékenységét számos jogszabály szabályozza, ezek ismerete elengedhetetlen a napi munkavégzés során.  A következő fejezetben primer kutatást végeztem, elemeztem az osztályon végzett folyamatokat a kérelmek beérkezésétől az ellátások kiutalásáig. 2015. április 1-jével a családtámogatási ellátásokkal összefüggő feladatok a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól a fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerültek.  A szervezeti átalakulás az ellátások szempontjából nem jelentett változást, a juttatások változatlan összegben és határidőben kiutalásra kerüljenek az arra jogosultak részére. Ismertettem a feladat-ellátásához alkalmazott szakrendszert, valamint az elsőfokú ügyintézés folyamatát. Az ötödik fejezetben bemutattam a lehetséges kockázatokat. Kitértem az iktatás során, valamint az érdemi ügyintézés során felmerülő kockázatokra. Ismertettem a lehetséges kockázatokat, valamint bemutattam ezek elkerülése érdekében végzett folyamatokat.  Vizsgáltam, hogy a konkrét feladatoknak kik a felelősei, valamint bemutattam a Családtámogatási Osztály által végzett ellenőrzéseket. Fő törekvés a határidőben történő szabályszerű ügyintézés.  Bemutattam a beépített ellenőrzési pontokat, mint például a különféle nyilvántartások vezetése, OSAP-jelentések vezetése, stb. Az osztályon dolgozó munkatársak törekszenek arra, hogy a feladataikat a lehető legnagyobb gondossággal végezzék el. Úgy gondolom, hogy sikerült betekintést nyújtanom a szakterület működésébe. Látható, hogy a családtámogatási rendszer egy összetett rendszer, ahol szorosan egymásra épülő folyamatok vannak, amelyek pontos, precíz munkavégzést igényelnek.  Fontosnak tartom, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy mi az a családtámogatási rendszer, illetve hogy megismerjék, hogy milyen összetett a munkavégzés, és mennyi mindenre kell odafigyelni, hogy zökkenőmentesen menjen végbe az ügyintézés.  Mivel a gyakorlati helyem egyben a munkahelyem is, így teljes mértékben átlátom a folyamatokat. Személyes tapasztalattal rendelkezem a munkavégzés során fellépő kihívásokkal és a jelentkező többlet feladatokkal.  A folyamatok eredményes végrehajtására, a határidőben történő munkavégzésre jelenleg is nagy figyelmet fordítunk és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez továbbra is így maradjon. A további hatékony munkavégzés érdekében a javaslataimat a dolgozatom végén fogalmaztam meg.