A GINOP-8.3.5-18 hitelprogram bemutatása a Speedy Clean Service Kft gyakorlatán keresztül - Molnár Zita
A Budapest Bank Zrt. a Magyar Fejlesztési Bank közvetítő partnereként, mint MFB pont európai uniós forrásból finanszírozott vissza nem térítendő támogatással kombinált kedvezményes hiteleket és 0%-os hitelprogramokat kínál elsősorban a kis- és –közép vállalkozások ügyfeleinek. Ez a program olyan vállalkozások számára ad lehetőséget, amelyek számára egyáltalán nem, vagy korlátozottan és drágán elérhetőek bármilyen finanszírozási források, akár banki finanszírozásról beszélünk, akár vissza nem térítendő támogatásról. A téma választásánál azt vettem figyelembe, hogy a munkám során mikor értem el arra a szintre, hogy a pályázatot teljes mértékben átláttam és a folyamatát megfelelően elsajátítottam, ezzel kizárva a legapróbb hibalehetőséget is. A szakdolgozat fókuszában a GINOP-8.3.5-18 pályázat áll, amelynek szakmai tartalmát a Speedy Clean Service Kft gyakorlatán keresztül mutatok be. A szakdolgozatom célja, hogy egy olyan rálátást mutassak a jövőben igénylő ügyfeleknek, amellyel megismerik a valós folyamatot, a dokumentumok megfelelő kitöltését, és az esetleges hibalehetőségeket, amit elkerülve a hitel átfutási ideje rövidebb lehet és az ügyfél elégedettség is nőhet, illetve hogy bemutassam a cég eredményességét az eszközök beszerzése óta. A támogatás igénybevételénél a legfontosabb hogy minden szükséges dokumentum megfelelően kitöltve, eredeti formában, aláírással, bélyegzővel és az iktatószámmal ellátva (jól látható helyen) rendelkezésre álljon a közvetítőnél. A megvásárolni kívánt eszköz fedezetként kerül bevonásra a hitelügyletben. A jóváhagyást követően a kedvezményezettnek teljesíteni kell a szerződéskötési feltételeket, ha a dokumentumok rendben vannak, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt kölcsönszerződést és biztosítéki szerződéseket kell kötni, valamint ingó zálogjog esetén Hitel Biztosítéki nyilvántartásba rögzített zálogkötelezett hitelbiztosítéki nyilatkozatot kell tenni. A lehívásra az ügyfélnek több lehetősége van: előleg folyósítás, szállítói finanszírozás, utófinanszírozás. A Helyszíni szemle során az eszköz(ök)ön szereplő azonosítók fényképezése, újszerűsége, az MFB-s tábla jól látható helyen való elhelyezésének vizsgálata a legfontosabb. Minden évben monitoring kötelezettség van. A cég kapacitás bővítés hatására jelentős árbevétel növekedéssel számol, így új munkahely teremtés vált indokolttá, amivel csökkenti a munkanélküliséget. Az új eszköz energiatakarékos, hatékony, melyhez az igénybe vett „kamatmentes” kölcsön tovább javította a cég versenyképességét. Az új mosógépek hozzásegítették a céget a magasabb profit eléréséhez, az árbevétel növekedéséhez, ami kb. 20 millió forinttal emelkedett 2017-ről 2018-ra. A kapacitás növelésének eredményeképpen 5 új kisebb partner és 2 nagy szálloda bővítette a vállalkozás ügyfélkörét, ezáltal szükségessé vált a foglalkoztatottak számának növelése is. 2018-ban az alkalmazotti létszám 15 fő volt, 2019 decemberében már 26 fő dolgozik a vállalkozásban alkalmazottként. Ebből is látszik, hogy a cég folyamatosan növekedik. Az alkalmazottak növelése és a cég eredményessége egy újabb lehetőséget eredményezett a vállalkozás számára. Az eredményesség javulása növelte a visszaforgatható tőkét, ennek köszönhetően saját forrásból tudott jelentős fejlesztéseket végrehajtani. Egy új számítógépes rendszert vezetett be a cég, ami beprogramozza a termék beérkezésétől a termék készre jelentéséig (ez a szállítási állapotot jelenti) a teljes folyamatot, ezzel az emberi hibázás lehetőségét is minimálisra csökkentik. 2019 novemberéig az árbevétel 99.136.000 Ft, a teljes év várható árbevétele megfogja haladni a 100 millió forintot. A dinamikus növekedés eredménye a vállalkozásban képződő növekvő szabad pénzforrások lehetőséget biztosítanak külső finanszírozási igények nélkül további fejlesztésekre, korszerűsítésekre. Ami hatványozottan az eredményességet fogja tovább javítani. Ezek alapján az Uniós forrás felhasználása vizsgált cég esetében elérte a célját. A Speedy Clean Service Kft tervei a jövőben a Nyugat-Dunántúl legnagyobb mosodai szolgáltatást nyújtó vállalkozásává fejlődni.