A tárgyi eszközök könyvvizsgálata a Zala-Müllex Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft.-nél - Németh Melitta
Mint más területeken, a számvitelben is fontos az ellenőrzés és elemzés. Az ellenőrzés során derülhet fény az erősségeinkre és gyengeségeink, valamint világossá válik számunkra mik a lehetőségeink, egyúttal a veszélyeinkre is fel tudja hívni a figyelmünket a választott könyvvizsgáló. Ezen felül a könyvvizsgálat, mint tevékenység, teljes mértékben magába foglalja mindazt a tudást, amit tanulmányaim alatt szereztem. Választásom ezért is erre a témára esett. Egy gazdálkodó szervezet könyvvizsgálata – tevékenységének ellenőrzése – során fel kell használnom azt a már megszerzett elméleti tudást, amelyet most a gyakorlati részre kiterjeszthetek.A szakdolgozatom célja, hogy ismertessek egy teljes könyvvizsgálati tevékenységet a tárgyi eszközökre vonatkozóan. Szeretném bemutatni egy főként szolgáltató tevékenységet végző vállalkozás tárgyi eszközeire vonatkozó információk ellenőrzésének módszertanát. Összességében elmondható, hogy a könyvvizsgálat folyamata egy nagyon összetett, bonyolult, hatalmas odafigyelést és szakmai tudást igénylő ellenőrző tevékenység. Egy könyvvizsgálónak nem elég, ha birtokában van a könyvvitellel kapcsolatos tudás, fontos ismernie és elmélyülnie az ügyfele tevékenységi köréhez kapcsolódó jogszabályok és törvények helyes alkalmazásában. Felelőssége hatalmas, hiszen ő felel azért, hogy a vállalkozásról az ügyfelek, potenciális és meglévő befektetők, valamint a vezetés számára a beszámoló megbízható és valós képet nyújtson a gazdálkodó vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetéről. Továbbá ez a fajta ellenőrzés elősegítheti a csalás és megtévesztés előfordulásának csökkenését.A szakdolgozatom első részében összefoglaltam azokat a fontos elméleti meghatározásokat, amelyek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy megértsük miről is szól a könyvvizsgálat, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy könyvvizsgálónak, továbbá milyen szempontok alapján áll össze egy teljes könyvvizsgálat.Az egész beszámoló könyvvizsgálata egy igen hosszadalmas folyamat, ezért választanom kellett egy részterületet, amelyen keresztül bemutatom a folyamatot. A Zala-Müllex Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. tevékenységére vonatkozóan a tárgyi eszközök könyvvizsgálata mellett döntöttem. Fontosnak tartottam kitérni a vállalkozás ismertetésére, hiszem az elmúlt években több átalakuláson is keresztülment. Számos tevékenységi körrel rendelkezik, amelyek által egy a térségben jelentős gazdálkodóvá nőtte ki magát.