Vállalati életút elemzése konkrét vállalatok esetében - Pintér Ádám
A szakdolgozatom fő témája a vállalati életút, annak bemutatása, hogy egyes vállalatok a fejlődésük során milyen akadályokba ütköztek, ezeknek az akadályoknak az orvoslására milyen megoldást dolgoztak ki. A téma átfogó vizsgálatához több kutató modelljét is elemeztem, (Timmons-modell, Greiner növekedési modellje, Adizes életciklus modellje). A szakdolgozat eredményéből az a következtetés vonható le, hogy a sablonként használt elméleti modellek megállják a helyüket a gyakorlatban, az egyes szakaszbeli sajátosságok, mint például a növekedés lehetősége, valamint a fejlődésből adódó problémák jól kivehetőek, a ciklusok határai láthatóan elkülönülnek.  A bakszempont szerinti vizsgálat mindkét cég esetében elvégeztem, végigkövethettem a társaságok életútját az éves beszámolók alapján. A „Forca Agria Kft” egy több mint 20 éves múltra visszatekintő agrár szektorbeli vállalkozás, amely története során több szervezeti, valamint számos vállalati kultúrabeli változáson ment keresztül az adott piaci változásokhoz, a folyamatos fejlődés lehetőségét szem előtt tartva. Ennek eredménye, a vagyoni helyzet megszilárdulása, külső finanszírozás mértékének minimalizálódása, a megállapodottság elérése. A „Magyarok Nyilai Kft” egy a közel múltban, (5 éve ) alakult gazdasági társaság, amely speciális vadászreflex íjak gyártásával foglalkozik, ő még az életpályamodell elején tart, jelenleg az irányítási krízis problémáját próbálja orvosolni. Jelentős intézkedéseket kellet eszközölnie, a további fejlődés érdekében. A munkaerőhiányra jelentős gép beruházással reagáltak, amely a termelés volumenére és minőségére is jelentős javulást eredményezett. A stratégiai változtatások eredményessége az elkövetkezendő években mutatkozik meg. A téma vizsgálata a kihívások ellenére nagyon érdekes volt, jelentősen hozzájárult szemléletmódom fejlődéséhez. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy lehetőségem nyílt olyan helyen teljesítenem szakmai gyakorlatom, ahol minden segítséget megkaptam a lehető legmagasabb színvonalú dolgozat elkészítéséhez.