A készletgazdálkodás és a leltározási folyamat bemutatása a Sárvári Rába Kft. vonatkozásában - Szentgyörgyvári Enikő
Szakdolgozatomban a Sárvári Rába Fémmegmunkáló és Alkatrészgyártó Kft. készletgazdálkodásának és leltározási folyamatának bemutatását végeztem el, mivel véleményem szerint, egy termelő vállalkozás életében elengedhetetlen, hogy hatékony készletgazdálkodási, illetve leltározási módszert alkalmazzon a működése során. Dolgozatom írását megelőzően három hipotézist állítottam fel és ezek alapján vizsgáltam a vállalkozás készletgazdálkodását és leltározási tevékenységét. Dolgozatomat a Sárvári Rába Kft. bemutatásával kezdtem, ebben az egységben a vállalat történetének bemutatása mellett kitértem a szervezeti felépítésére, valamint a tevékenységi körére is. Ezt követően a készletek szakirodalmi áttekintésével folytattam, ebben a fejezetben tisztáztam a készletekkel kapcsolatos fogalmakat, illetve külön kitértem a vásárolt és a saját termelésű készletek bekerülési értékének meghatározásának módszerére, a nyilvántartásukkal kapcsolatos lehetőségekre és az értékelésükre vonatkozó szabályokra. Ezek után a Kft. készletnyilvántartását mutattam be, vagyis azt, hogy a vállalkozás milyen módon és értéken tartja nyilván ezen készleteit. Kitértem a vállalkozás tevékenysége során legtöbbször előforduló készletmozgásokra, majd bemutattam ezek számviteli elszámolását is. Ezt követően a szakdolgozatom másik fő egységének a leltár és a leltározásnak az elméleti áttekintése következett. Ebben a fejezetben meghatároztam a leltár és a leltározás fogalmát, valamint részleteztem az ezzel szembeni követelményeket. Az utolsó egységben tanulmányoztam a vállalkozás Leltározási Szabályzatát és a Leltározási Ütemtervét, majd ismertettem a leltározás során használt bizonylatokat és a tartalmi követelményüket, végezetül pedig bemutattam a Kft. leltározásának menetét.