A hazai nonprofit szektor számviteli sajátosságai egy civil szervezet tükrében - Álmos Borbála
A szakdolgozatomban a nonprofit szervezetek működési és számviteli sajátosságait mutatom be. A téma iránti érdeklődésem annak tudható be, hogy az egyetemi tanulmányaim során főként a profitorientált vállalatok szemléletmódjával találkoztam, információt kaptam a működésükről és a választott szakirányból kifolyólag a számvitelükről. Azonban a nonprofit szervezetek megismerését követően lettem figyelmes ezen kicsiny, de annál fontosabb szerepet betöltő szektor sajátos működésére. A dolgozat írása során arra törekedtem, hogy a lehető legmegfelelőbb szakirodalmak, internetes források és jogszabályok felhasználásával mutassam be a nonprofit szektor sokszínűségét. A nonprofit szektor meghatározása a magyar jogrendszerben nem valósul meg, ezért a jellegzetességek kiemelésével egy tisztább képet adok a szektor különlegességéről. A továbbiakban a nonprofit szervezeti formákat ismertetem, kiragadva azok jellegzetességeit, az alapításukkal, működésükkel kapcsolatos információkat a hatályos jogszabályok alapján. Bemutatásra kerülnek továbbá az adott szervezet előnyei, illetve hátrányai, és a közhasznú minősítés feltételei. Folytatólagosan a civil szervezetek gazdálkodását mutatom be, ezen belül is a szervezetek által megszerezhető bevételeket és a felmerülő kiadásokat részletezem. Továbbiakban a civil szervezetek könyvvezetésével, beszámoló készítésével, a nyilvánosságra hozatallal és a letétbe helyezéssel kapcsolatos törvényi előírásokat jelenítem meg. Végül az elméleti rész zárásaként a civil szervezetek adókapcsolatait mutatom be. A lakóhelyemen működő Sport és Kulturális Egyesület tevékenysége és számvitellel kapcsolatos információi kerülnek részletezésre a szakdolgozatomban. Az Egyesület történeti áttekintésével és tevékenységi körének bemutatásával kezdem a dolgozatom gyakorlati részét. Az Egyesület számvitelének kialakítását ismertetem, azon belül is a számviteli politikát, a készített beszámolóval és a könyvvezetéssel kapcsolatos információkat jelenítem meg. Az Egyesület gazdálkodásának bemutatását a vagyoni helyzet, a költségek és ráfordítások, illetve a bevételek elemzésével végzem. Zárásképpen az Egyesület adókapcsolatai kerülnek bemutatásra. A 2017. és 2018. években az Egyesület a beszámolási kötelezettséget nem teljesítette bizonylati hiányosságok miatt, ezen okból a dolgozatomban a 2014-2016-os időszak adatai kerülnek elemzésre. A dolgozatom írása során arra a kérdésekre keresem a választ, hogy az Egyesület tagjai miként biztosítják az Egyesület hosszú távú működését, fennmaradását, illetve milyen hatással van a tagok szemléletmódja az Egyesület gazdálkodásának alakulására?