Egy vállalkozás tevékenységének átfogó vizsgálata - Andor Henrietta
Záródolgozatomban a Minta Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmi helyzetének vizsgálatát végeztem el a beszámolók, s további adminisztrációs eszközök felhasználásával, amelyeket a rendelkezésemre bocsátottak munkám segítése érdekében. Tanulmányom elkészítését a fentebb említett iratokon kívül egyéb szakirodalom segítette, megválaszolatlan kérdéseimre külső konzulensemtől kaptam segítséget, aki az irodában analitikus könyvelőként végzi munkáját. Az elemzésem 3 év adataira épült, a vizsgált időszak 2016-től 2018-ig tartott. A vállalkozás mérlegének és eredménykimutatásának elemzése előtt első körben ismertettem az elemzés módszertanára vonatkozó legfontosabb információkat, azaz az elemzés fogalmát és szükségességét, a beszámoló szerepét és lehetséges típusait, valamint annak elemzéséhez segítségül hívható módszerek választható lehetőségeit. Ezt követően igyekeztem bemutatni az elemzésem alanyául kiválasztott céget, annak története, tevékenységi köre, valamint számviteli politikája által. A cég beszámolási kötelezettségét a kettős könyvvitel rendszerében egyszerűsített éves beszámolóval, azon belül összköltség típusú eredménykimutatással teljesíti, továbbá mérlegét „A” változatban készíti, melynek fordulónapja az üzleti év december 31. napja. Munkám során a Kft. gazdálkodását 3 üzleti év egyszerűsített beszámolói alapján elemeztem, a vagyoni helyzeten, a vagyon fedezettségén s végül a tőkeszerkezet analizálásán keresztül. A Minta Kft. befektetett eszközeinek 2016-ról 2017-re történő 1,35%-pontos visszaesése, majd a 2018-as évre 13,72%-pontos növekedése a társaság tárgyi eszköz állományának változása miatt következett be. Tárgyi eszközeinek jelentős részét műszaki gépek, berendezések, járművek teszik ki, ennek legfőbb oka a tevékenységi körben keresendő, termelő vállalkozásként jelentős gépi kapacitással rendelkezik. 2018-ban nagy összegű beruházást hajtottak végre, egy élzárógépet vásároltak, amely által lehetőségük nyílt a bérmunkára is. A társaság esetében a kötelezettségek jelentősebb mértékben vannak jelen a források között, ami azt mutatja, hogy a cég zavartalan működése és fejlődése érdekében hitelfelvételre volt szükség. A cég pénzügyi helyzetét a 4. fejezetben ismertettem, vizsgálatom kiterjedt a nettó forgótőke, a likviditási mutatók, a vevők és szállítók átlagos futamidejének, s végül az adósságállomány változásaira. A nettó forgótőke 2016-ról 2017-re történő, 4602 Ezer Forintos növekedési értéke azt mutatja meg, hogy a Kft. gazdálkodásában csökkent a szerepe a forgóeszközök finanszírozásában a rövid lejáratú kötelezettségeknek. A 2018-as évhez tartozó, negatív előjelű érték azt fejezi ki, hogy a Minta Kft. több rövid lejáratú kötelezettséget halmozott fel, mint a likvidnek nevezhető forgóeszköz-állománya. A cég likviditási rátájáról leolvasható, hogy a vizsgált Kft. fizetőképessége 2016-ról 2017-re javulást mutatott, azonban a 2018-as évet jelentős visszaesés jellemezte, mindkét korábbi évhez hasonlítva egyaránt. A vizsgált időszak 3. évében az azonnali likviditás mutatószáma a 2016-ban mért adatnak kevesebb, mint harmadára csökkent le. Ez a megállapítás a pénzeszközök számottevő csökkenésének, azon felül a rövid lejáratú kötelezettségek növekedésének tényét vette alapul. Elemzésem alatt arra a megállapításra jutottam, hogy a vevők fizetési képessége javult a vizsgált évek során, ez a vevők átlagos futamidejének számítása alapján látszik. 2016-ban ez a mutatószám 14,82 nap volt, majd 2017-re 10,44 napra, 2018-ra pedig 9,22 napra csökkent tovább. A szállítók átlagos futamidejének (nap) kiszámítása után megállapítható, hogy a gazdasági társaság pénzügyi helyzete megfelelő, mivel a szállítói számlákat egyre rövidebb idő alatt tudta rendezni. Az adósságállomány vizsgálata során azt a következtetést szűrtem le, hogy a társaságnak javasolt lenne növelnie a saját tőkéjét, s csökkentenie az idegen tőke bevonásának arányát. Dolgozatom utolsó fejezete az eredmény-kimutatás elemzésére koncentrálódott, amelyben kitértem a vállalat jövedelmezőségi, hatékonysági fordulataira, valamint az eredménnyel kapcsolatos következtetéseimre. A vizsgált évek során pozitív adózott eredménnyel rendelkezett. Összességében kijelenthető, hogy egy modern és fejlődő vállalkozásként lehet rá tekinteni.