Az anya- és a leányvállalat számviteli rendszerének összehasonlítása - Csikai Anna
Szakdolgozatom során az anya- és leányvállalat számviteli kapcsolatát vizsgáltam meg, mindezt az Edelmann Hungary Packaging Zrt. szempontjából. A vállalkozás a német székhelyű Edelmann Group vállalat csoport tagja. 2010-ben az Edelmann befektetett a Zalai Nyomdába. Ennek köszönhetően a nyomda az Edelmann Group tagjaként csoport szinten erősíti meg pozícióját az európai piacon. Szakdolgozatomban először az elméleti alapokat fektettem le. A hazai és a nemzetközi számviteli szabályrendszer nagyon összetett és terjedelmes, ezért nem könnyű összefoglalni pár sorban ezeknek a tartalmi lényegét. Magyarországon a számviteli tevékenységeket a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szabályozza. A törvény szerint minden vállalkozónak kötelessége beszámolót készíteni. A beszámoló legfőbb célja az információszolgáltatás a piac szereplőinek, piacon résztvevő vállalkozásoknak. A beszámolót kettős könyvvitellel kell alátámasztani. A beszámolók egyik típusa az összevont (konszolidált) éves beszámoló melyet az anyavállalatnak kell elkészítenie a leányvállalatok hozzájárulásával. Magyarország 2004 óta az Európai Unió tagja, ennek köszönhetően a magyar és nemzetközi számviteli szabályozásoknak összhangban kell lennie. Az elmúlt néhány évtized során a gazdasági globalizáció eredményeként a számvitel területén nagy változások mentek végbe. A vállalatok tevékenysége már nem csak a saját országaik határaikon belül történik, hanem nemzetközi, külföldi színtereken is. Sok magyar vállalkozás külföldi kézbe került, valamint hazai cégek szereztek befolyást nemzetközi cégekbe. A különböző országok mind más-más számviteli szabályzással rendelkeztek, ezért szükséges volt egy egységes, harmonizált, a világ országai által elfogadott számviteli rendszerre. Ezért hozták létre többek között a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok rendszerét. Az összevont (konszolidált) éves beszámolóval kapcsolatos feladatkörök és ismeretek összességével foglalkozik a konszern számvitel. Az anyavállalat és vállalatcsoport tagjai között különböző kapcsolati forma jöhet létre, ezek közé tartozik a leányvállalati kapcsolat is. A számviteli törvény előírásai lapján összevont (konszolidált) éves beszámolót és konszolidált üzleti jelentést kell készítenie annak a vállalkozásnak, amely meghatározó befolyást gyakorol egy vagy több másik vállalkozásnál. A összevont (konszolidált) pénzügyi kimutatások elkészítésekor a vállalatcsoport tételesen összesíti az anyavállalat és a leányvállalatok pénzügyi kimutatásait úgy, hogy az eszközök, a kötelezettségek, a saját tőke, a bevételek és a ráfordítások hasonló tételeit összeadják. A tásaságnak számviteli politikát kell készítenie és ennek keretében több önálló szabályzat kerül elkészítésre. Ezek a számlarend, a bizonylati rend, az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata, az eszközök és a források selejtezési szabályzata, az eszközök és a források értékelési szabályzata, a pénzkezelési szabályzat és az önköltségszámítási szabályzat. Az Edelmann Hungary Packaging Zrt. a német vállalatcsoport tagja ezért elő kell készülnie az összevont (konszolidált) éves beszámoló általános elkészítéséhez és a teljes körű konszolidációhoz. A vállalkozásnak először el kell készítenie a magyar mérleget, majd ezek után a mérleg mérlegsorait át kell ültetni a német mérlegbe. A magyar és német mérleg szerkezete hasonló, viszont a mérlegsorokban vannak eltérések. A nyomda elmúlt évek sikeres beruházásainak és fejlesztéseinek köszönhetően az értékesítésben erőteljes növekedést ért el, melynek köszönhetően meghatározó nyomtatott csomagolóanyag-gyártó lett a magyar és a közép-európai regionális piacon. A vállalat nem csak magyar viszonyban teljesít jól, hanem vállalatcsoport szinten is. Az anyavállalat elvárásainak mindig megfelel, sőt néha túl is teljesíti ezeket.