Becsvölgye Község innovatív fejlődése pályázatok útján - Gyenese Emese
Kezdetben ismertettem településünk, Becsvölgye értékeit, hagyományait, amelyet évről évre fejlesztések sorozata képvisel. Mint itt élő lakos, többször megfogalmazódott bennem az a kérdés, hogy minden, ami körül vesz bennünket hogyan jött létre? Milyen erőfeszítések kellettek ahhoz, hogy egy ötlet, egy cél megvalósuljon? Hogyan tudunk egy fejlett jövőt biztosítani a lakosság számára? A dolgozatomban, szakaszokra bontva mutattam be Becsvölgye fejlődését pályázatok útján. Ismertettem, hogy mégis milyen feladatok vannak, ha egy fejlesztésre szeretnénk támogatást nyerni, gondolok arra, hogy mennyire fontos a pályázat előkészítése, ötleteink, céljaink megvalósítása megfontolt döntések sorozatából állnak. Az önkormányzatnak a község igényeit kell figyelembe venni, hiszen a lakosság érzékeli egy-egy támogatás pozitív vagy negatív következményeit. Dolgozatom segít rálátást biztosítani azon fiatalok számára, akik pályakezdők a projekt készítés területén, hiszen betekintést nyertem e folyamatok elvégzésébe. Modern világgal lépést tartva bemutattam, hogy évről évre a digitalizáció hogyan képes befolyásolni az életminőségünket. A fejlődési szakaszokban szemléltettem, hogy a község hogyan érte el az urbanizáció még magasabb szintjét, amely kifejezés ebben az esetben a magas minőségi változást jelenti, továbbá hogy milyen „felzárkózási” törekvések valósultak meg. A 90-es években a település vezetése saját erőforrásaikra, saját munkára, jövedelemre építve tervezte meg a község jövőjét, hiszen akkor még nem volt lehetőség 100%-os Uniós pályázat megnyerésére, hiszen döntések, ötletek, célok megvalósíta mellett figyelemmel kellett lenni, a finanszírozhatóságra, egymásra épülő pályázatokkal igyekeztek életminőséget javító feladatokat elvégezni. Véleményem szerint nagy segítséget nyújt egy céltámogatás elnyerése, hiszen az önkormányzatoknak a saját forrás megteremtése komoly nehézségekbe ütközik. Napjainkban a település stratégiai tervének kidolgozása, innovatív irányítással távlatokat nyitott a lakosság számára, a prioritások kijelölésével a vezetés intézkedései a célok megvalósítását szolgálták és a települést eljuttatták a kreatív falu kategóriájába. Az elkészült dolgozatom rálátást biztosít az embereknek, hogy évről évre a társadalmi-gazdasági fejlettség minden település számára létfontosságú. A következő idézettel szeretném kifejezni a dolgozatom lényegét: „Ha nem tudod, milyen kikötő felé igyekszel, a szelek nem segítenek.” (Seneca)  Mindig tisztába kell azzal lennünk, hogy még is mit szeretnénk elérni és hogyan, a vezetés kulcsfontosságú feladata viszont, hogy a modern társadalommal lépést tartva egy „lakhatóbb” települést biztosítson. Két fontosabb Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósult innovatív pályázatot ismertettem. A több mint 4 évtized óta álló becsvölgyei Orvosi Rendelő megújult, nem csak külsőleg és belsőleg, hanem számos olyan orvosi eszközöket biztosított a támogatás összege, amely komfortosabbá, egyszerűbbé tette a betegek ellátását. Az 1984-ben nyílt Becsvölgyei Nyitninék Óvoda újítása is tervben volt, melynek megvalósulását segítette az elnyert pályázat. Külön parkoló került kialakításra, valamint cserélve lettek különböző udvari játékok, egy családbarát környezetet biztosítottak ezzel a gyerekek illetve az óvónők számára, hiszen a szülők olyan Óvoda felügyeletére bízzák a gyermeküket, amely tükrözi a fejlettséget és a biztonságot. Lényegében a dolgozatom választ adhat minden olyan kérdésre, amely a település működésével összefüggésbe hozható, hiszen számtalan ezzel kapcsolatos kérdés merülhet fel bennünk továbbá szeretném megosztani az emberekkel, hogy mégis hogyan néz ki egy fejlesztés belső folyamata. Élve a szabad véleménynyilvánítás jogával, tapasztalatimra hivatkozva javaslatokat tettem, hiszen egy község vezetése csak úgy tud újabb fejlesztéseket megtervezni, megvalósítani, hogy megszólítja a lakosságot. Vajon mennyire elégedettek? Érzékelik e a problémákat vagy milyen elképzeléseik vannak a település jobbá tétele érdekében? A települések szempontjából egy kulcsfontosságú elem minden pályázás során, a lakosság, hiszen értük valósulnak meg a törekvések. Úgy gondolom minden, amit megtapasztaltam záródolgozatom írása közben nagy segítségemre lesznek a jövőben, hiszen az élet mindig tanít valami újat, így hát ajánlom dolgozatom olvasását mindenkinek aki, szeretné tudni, hogy mégis hogyan zajlik egy urbanizációs folyamat, azaz egy település belső minőségi változása.