Kérdezéstechnika alkalmazása a coachingban - különös tekintettel a coaching célok megfogalmazására - Hohl-Pus Veronika
A dolgozatom egy coach-csá válni tanuló, kezdő coach élményeit, tapasztalatait, véleményét tartalmazza. Meggyőződésem, hogy a személyes célok meghatározása általában véve sok embernek nehéz feladat, emberi mivoltunkból fakadó gátak állnak azelőtt, hogy álmainkból célokat kovácsoljunk. Sokunknak segítségre van szüksége a annak belátásához, hogy a célok megfogalmazása mekkora relevanciával bír az életünkben. Teljesítményünket befolyásolja, ha nem fogalmaztuk meg a hova tartunk kérdését, célok nélkül nem vagyunk kellően hatékonyak. Személy szerint a coaching folyamat egyik mérföldkövének tekintem a cél meghatározásának sikerét. Törekedtem rá, hogy az általam megismert szakirodalom, az elméleti megközelítés, az egyetemi képzés, valamint az eddigi gyakorlás során, elő emberi kapcsolatokban szerzett benyomásaim  hitelesen és egymással párhuzamosan jelenjen meg a sorok között. Dolgozatom elsősorban a business coaching területét érinti, de a későbbiekben említi az egyéb coaching területeket a business coachinggal való elhatárolás viszonylatában. Az egyes esetek bemutatását a dolgozat szerves részeként, az elméleti szövegrészektől dőlt betűvel való kiemeléssel, nem külön fejezetben végeztem el.  A képzésen tanultak alapján a coaching gyakorlás részeként kezdtem el írni egy kérdésjegyzéket. Erre a mellékletben szereplő kérdésbankra való hivatkozás a szakdolgozat folyamán számos ponton előfordul: a coaching folyamatának bemutatásán, a célok helyes megfogalmazásán át, az egyes esetleírásokban is utalok rá. Idő kellett ahhoz, míg rájöttem, hogy a coachingot a szó szoros értelemben sem nem megtanulni, sem gyakorolni nem lehet. A coaching legalábbis hivatás, szemlélet, akár ennél több, de biztosan nem csupán szakma. Coach-csá válni folyamatos tevés, fejlődés, tanulás, változás. A coach-csá válás egy véget nem érő coaching folyamat, ha úgy tetszik öncoaching, vagy gondolkodás a változás szolgálatában.