A klímaváltozás hatásai az agráripari termékek gyártásában - Horváth Martin
Dolgozatom fő témájaként a klímaváltozás hatásait vizsgáltam a mezőgazdasági gépek gyártására vonatkozóan. A klímaváltozás napjaink egyik legnagyobb problémája, a világon szinte minden területen keresik a lehetséges megoldásokat a káros hatások enyhítésére. A klímaváltozás következményei a legsúlyosabban a mezőgazdasági folyamatokat érintik. Megvizsgáltam, milyen hatások jelentkeztek globálisan, az európai kontinensen, valamint Magyarországon. Fontosnak tartottam megismerni, hogy az Európai Unió milyen lépésekkel próbálja mérsékelni a hatásokat, lassítani a folyamatot. A mezőgazdasági ágazat tekintetében kidolgozott közös agrárpolitika keretein belül új célokat fogalmazott meg. A célok között meghatározták a mezőgazdaság által kibocsátott káros anyagok százalékos csökkentését is. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a megújuló energiák felhasználására. A célok elérését támogatásokkal kívánják ösztönözni. Megvizsgáltam, a klímaváltozás milyen hatással van a mezőgazdasági iparágra, valamint a negatív változások okozta nehézségeket. A változó körülményekre reagálva milyen új irányba indult el az iparág, és az iparágat kiszolgáló vállalatok. Elemeztem, hogyan alakult az elmúlt években a mezőgazdasági gépek értékesítése a klímaváltozás erősödő hatásai figyelembe vételével. Összegyűjtöttem, milyen technológiai újítások és digitális rendszerek érhetők el a piacon a mezőgazdasági munkálatok könnyítésére, az említett nehézségek csökkentésére. Az újítások között jelen van a BPW-Hungária Kft. számos terméke és fejlesztése. A vállalat alkalmazottjaként lehetőségem adódott a vállalat által gyártott agáripari termékek bemutatására. A vállalat számára kiemelten fontos a vevői elégedettség. A vevői igények alakulását jelentős mértékben befolyásolja a klímaváltozás, ezért a vállalat számára is fontos, hogy termékeivel mérsékelhető legyen ez a globális probléma. A termékek ismertetése előtt fontosnak tartottam meghatározni a vállalat piaci helyzetét, kiemelni a vállalat stratégiáját, melyben fontos szerepet kap a fenntarthatósági stratégia. Vizsgáltam a vállalat környezetét, a külső hatások megállapításához PESTEL elemzést, a belső környezet meghatározására SWOT analízist készítettem. Bemutattam a vállalat kínálatában szereplő tengely típusokat és kiegészítőket. Kiemeltem azokat az agrárium részére előállított termékeket, melyek használatával csökkenthető a klímaváltozás hatása. A használat során a hatások által keletkező nehézségek is könnyebben leküzdhetőek. BCG mátrix készítésével vizsgáltam, hogy az említett termékek milyen piaci pozíciót töltenek be. Dolgozatomban három olyan terméket mutattam be részletesen, melyek használatával jelentős csökkenés érhető el a mezőgazdasági munkálatokhoz szükséges energia felhasználásban, valamint alkalmazásával optimalizálhatóbbá válnak a munkafolyamatok, emellett nagymértékben csökkentve a károsanyag kibocsátást. A csökkenő károsanyag kibocsátás lassítja a klímaváltozás folyamatait. Megállapítást tettem, hogy a vállalat az előrejelzések és a vevői igények, visszajelzések alapján milyen irányba határozza meg a kutatás és fejlesztés hosszú távú stratégiáját.