A Pogány-HHH Kft. gazdálkodási tevékenységének bemutatása - Nagy Botond
Dolgozatom egy Hévíz területén található vendéglátó egység gazdálkodási tevékenységének bemutatásáról szól. A vállalkozást 2011.09.28-án alapította a tulajdonos. Hévíz központjában a tófürdőtől nem messze helyezkedik el. Dolgozatomban ismertetem a Kft.-re vonatkozó szabályzatokat. Az alapításhoz szükséges dokumentumokat és feltételeket jegyeztem le. Bemutatom a Kft. szervezeti forma előnyeit és hátrányait a többi szervezeti formával szemben. Innen megtudhatjuk, hogy miért rendelkezik egy Kft. nagyobb presztizzsel, mint egy egyéni vállalkozás, vagy betéti társaság. Ismertetem a Pogány-HHH Kft. számviteli politikáját, pénzkezelési szabályzatát, leltározási és selejtezési szabályzatát. A vállalkozás számviteli politikájának célja, hogy a Kft. számviteli rendszere alapján megbízható és valós információkat tartalmazó éves beszámolót állíthassunk össze, melynek segítségével akár vezetői döntéseket is hozhatunk. A Kft. pénzkezelési szabályzatának célja a hatályban lévő számviteli törvények betartása és a vállalat vagyonának védelme. A leltározási szabályzat a leltározásra vonatkozó általános szabályokat és számviteli előírásokat foglalja magában, többek között kitér a leltárkészítés menetére és a leltár alaki követelményeire. A vállalkozás selejtezési szabályzata leírja a feleslegessé vált vagyontárgyak feltárásának rendjét és a feleslegessé váláshoz kapcsolódó ismérveket és feltételeket. Ezután ismertetem a könyvelési folyamatokat. A könyvelési folyamatoknál a beérkező számlákat, kimenő számlákat, pénztár, bank és vegyek bizonylatokat rendezzük és csoportosítjuk. Csoportosítás után a bizonylatokat kontírozzuk majd rögzítjük a könyvelő programban. A bevallásokat tételesen ellenőriztem, melyekhez számításokat végeztem. A beszámolók és egyszerűsített beszámolók közzétételére, feltöltésére vonatkozó szabályokat ismertetem a következő pontban. Konszolidált éves beszámoló esetén az ötödik hónap helyett a hatodik hónap utolsó napjáig kell leadni a beszámolót, míg a többi esetben a mérlegforduló napját követő ötödik hónap utolsó napjáig ad lehetőséget a törvény. A beszámolók után kitérek a Kft.-re vonatkozó adókra. Elsőként a HIPA-t vizsgáltam meg, amely a legszélesebb körben elterjedt és alkalmazott helyi adó. Ezután a Turizmusfejlesztési hozzájárulás következik, ami a hozzájárulás-köteles szolgáltatások ÁFA nélküli ellenértéke után fizetendő 4% mértékű hozzájárulás. Az ÁFA egy olyan többfázisú, nettó típusú adó, melyet minden hozzáadott érték után meg kell fizetni. Az ÁFA terhét a végső felhasználónak kell kiegyenlítenie. Végezetül a Társasági adó, amely gazdasági társaságokra, szövetkezetekre és egyéni cégekre vonatkozik. Az adó mértéke az adóalap 9%-a A mellékletek között és az irodalomjegyzékben megtalálható az összes számításom és elemzésem alapját képező dokumentum.