Egyéni vállalkozás indítása és az adózás aspektusai, motivációs vizsgálata - Molnár Martin
Záródolgozatom célja bemutatni az egyéni vállalkozások indítását, ezen belül is, hogy milyen feltételek szükségesek a vállalkozás létrehozásához. Célom az, hogy feltérképezzem, milyen adózási formák állnak rendelkezésre számukra. Dolgozatom során kitérek az egyéni vállalkozásokra jellemző trendek bemutatására Magyarországon, illetve nemzetközi kitekintésemben az Egyesült Királyságban. Primer kutatásomban az adózási mód megválasztásnak lehetséges motivációs tényezőit, azok befolyásoló hatását vizsgáltam, illetve, hogy a vállalkozók milyen segítséget vennének igénybe, hogy optimálisabb adózási döntéseket hozzanak. Módszertani szempontból kérdőív segítségével gyűjtöttem az adatokat, melyeket statisztikai módszerekkel elemeztem. Kérdéseim között a válaszok intenzitásának mérésére Likert-skálát alkalmaztam.A dolgozatomban demonstrálom, hogy miképp indítható egy egyéni vállalkozás a Webes ügysegéden keresztül. A létrehozás menetét egy folyamatábrával szemléltettem.Záródolgozatom során részletesebben szólok arról, hogy a leendő egyéni vállalkozók milyen adózási módok közül választhatnak. Bemutatom az eltérő adózási formáknál az adó meghatározásának módját, valamint a járulékfizetési és nyilvántartási kötelezettségeket is.A témám azért is aktuális, mert egyre több egyéni vállalkozó van jelen hazai, és nemzetközi tekintetben is. A dolgozatom készítése során megállapítottam, hogy Magyarországon, és az Egyesült Királyságban is hasonló trend uralkodik. Az egyéni vállalkozók száma évről évre nő, és a legnépszerűbb ágazatok terén is láthatunk hasonlóságokat.A primer kutatásom során a szakmai gyakorlati helyem ügyfélkörében végeztem vizsgálatot. A felmérést egy kérdőívvel végeztem. Vizsgálatom célja, hogy megértsük, milyen motivációs, ezen belül milyen objektív, illetve szubjektív tényezők gyakoroltak hatást a vállalkozókra az adózási mód választásnál. A két feltevésem közül az egyiket megcáfolta, a másikat pedig alátámasztotta a kutatásom eredménye. A vállalkozók az objektív komponensek közül a nyereség maximalizálását, a szubjektívek közül pedig a szubjektív jellegű bizalmat tartják a legfontosabbnak. A kérdőívemben egy olyan kérdést, is megfogalmaztam, amellyel fel kívántam tárni, hogy milyen segítségre lenne szüksége a vállalkozóknak ahhoz, hogy megfelelő adózási döntéseket hozzanak. A lehetséges segítségeknél a vállalkozók a könyvelőjükre, illetve az adótanácsadóra hagyatkoznak, és nem kívánnak mélyebben foglalkozni az adózási döntésekkel.A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak azt tanácsolnám, hogy valahogyan próbálják elnyerni a vállalkozók bizalmát, ugyanis a NAV Mentor szolgáltatását értékelték átlagosan a legalacsonyabb pontszámmal a kitöltők a lehetséges segítségek közül.A könyvelőknek javaslom, hogy képezzék magukat, és legyenek naprakészek a jogszabályi változásokkal kapcsolatban, ugyanis a vállalkozók nagyon megbíznak a munkájukban.Szorgalmazom továbbá, hogy a kormány folytassa a közterhek csökkentését, ugyanis a vállalkozóknál nagy szerepet játszik az adózási mód választásnál a közterhek minimalizálása.A vállalkozóknak azt ajánlom, hogy ne feltétlenül támaszkodjanak az ismerős, üzlettárs véleményére, ha azt nem tudják számszakilag alátámasztani. Javasolnám, ha a vállalkozónak fontos az ismerős javaslata, abban az esetben kapcsolja össze az objektív bizalommal, és keresse fel a könyvelőjét, hogy biztosan optimális döntést tudjon hozni az adózást tekintve.