A vállalat emberi erőforrás gazdálkodása, bér- és létszámgazdálkodásának jellemzői, informatikai támogatása - Lukács Attila
Amikor záródolgozatom témáját kerestem, akkor több lehetőség is érdekesnek bizonyult számomra. Végül az emberi erőforrás menedzsment területét választottam, amiről már az elején tudtam, hogy ez egy igen széles és izgalmas témakör. Ezen belül én egy vállalat emberi erőforrás gazdálkodását, valamint a bér- és létszámgazdálkodásának jellemzőit vizsgáltam meg közelebbről. Már a dolgozat írásának kezdetén nagy izgalommal vártam, hogy jobban elmélyülhessek a dolgozatom témájában. Kíváncsiságomat és izgalmamat fokozta az is, hogy az általam választott vállalatnál lehetőségem volt bepillantani abba, hogy náluk hogyan is valósul meg mindez a gyakorlatban. Ez azért is fontos számomra, mert amit az ember olvas vagy tanul, az így láthatóvá válik, hogy hogyan is zajlik a való életben. Ugyanis az elmélet és a gyakorlat összevetése teszi teljessé az ismereteket. Nyilván ezt lehet fokozni azzal, ha van lehetőség más vállalatok életébe is belepillantani és megtudni, hogy ők hogyan is kezelik ezt a területet. De ennek a vállalatnak a megismerése is sokat hozzáadott az elméleti ismeretekhez. Különösen örülök annak, hogy sikerült néhány dolgozóval interjút készítenem, amiből egyértelműen kiderül, hogyan is érzik magukat és mennyire elégedettek a munkahelyükkel.  Amennyiben jól érzik magukat, annak híre megy, ezáltal feltételezhető, hogy mások is ide szeretnének jönni dolgozni, illetve az ittlévők nem akarnak elmenni. De igaz ez fordítva is. Ebben nagyon nagy szerepe van a vezetőségnek. Egy jó bérgazdálkodással és ösztönzési rendszerrel nagyon sokat el lehet érni. Az emberi erőforrás menedzsment a szervezet emberi erőforrásaival, vagyis az emberekkel foglalkozik, melynek célja, hogy azokat leghatékonyabban felhasználja szervezeti célok elérése érdekében. Ez kölcsönös dolog, ha a munkavállaló megfelelően motiválva van és jól érzi magát, akkor jobb teljesítményt tud nyújtani, ami kihat a vállalat eredményességére. Ahogyan azt korábban már említettem egy vállalat számára különösen fontos a versenyképességének megőrzése, hiszen ez elengedhetetlen a túléléshez, bármilyen nehézségek is adódjanak a vállalat életében. A siker nem csak műszaki fejlettségen múlik, hanem az ott dolgozó munkavállalók minőségén is. A megfelelő munkaerőt meg is kell tudni tartani. Általánosságban felmerülhet az a kérdés, hogy vajon lehetne ezt jobban csinálni? Biztosan. Minden lehetőséget érdemes kihasználni, nem feltétlenül csak anyagi ösztönzésre kell gondolni, hanem igenis fontos szerepe van a nem anyagi ösztönzésnek is, akár kevesebb ráfordítással is lehet nagyobb sikert elérni a munkavállalók körében, csak kreatívnak kell lenni. Fontos, hogy beleképzeljük magunkat a dolgozók helyzetébe, máris könnyebben megtudhatjuk, hogy mi az, ami fontos számukra, minek is örülnének igazán. Nem csak az ösztönzés, hanem az egész humánerőforrás gazdálkodás területén hosszútávon kell a vezetőségnek gondolkodnia. Dolgozatom megírása végén megbizonyosodtam arról, hogy egy nagyon jó témát sikerült kiválasztanom. Különösen fontos volt számomra, hogy gyakorlati oldalról is bepillantást nyerhettem egy vállalat életébe ezen a területen. Végül egy motivációhoz kapcsolódó idézettel zárom írásomat:„Annál, hogy kiképzed az embereidet, és itt hagynak, egyetlen rosszabb létezik: nem képzed ki őket, és maradnak.” - Zig Ziglar, motivációs előadó