Egy vállalat tevékenységének részletes bemutatása - Kiss András
Dolgozatom célja, hogy bemutassam egy átlagos könyvelőiroda általános tevékenységét. A bizonylatok kezelését és azzal kapcsolatos teendőket, munkavállalókkal kapcsolatos feladatokat, adózási és a beszámoló készítési kötelezettségeket. A könyvvezetésnek 2 fajtája alkalmazható az egyszeres és a kétszeres könyvvitel. Az egyszeres könyvvitel csak a vagyonban bekövetkezett változásokat tartja nyilván. Vele szemben a kettős könyvvitel a vagyont megjelenési formája (eszköz oldal) és eredete szerint (forrás oldal) is nyilvántartja. A könyvvezetés fontos alapszabálya, hogy gazdasági eseményt csak bizonylat alapján lehet könyvelni, mely a gazdasági esemény létrejöttének bizonyítéka. A bizonylatokat könyvelésre elő kell készíteni, hiszen gyakran ömlesztve akár gyűrötten érkeznek a könyvelő irodába. A könyvelő irodák megválaszthatják, hogy milyen rendszerben őrzik meg ezeket a bizonylatokat, de alapvető szabály az olvasható állapot megtartása. A megőrzési idő a bizonylat fajtájától függően változhat. A gazdálkodó egységek vagyona a működésük során folyamatosan változik nagyságában, értékében valamint összetételében is. A számvitel és könyvvitel e változások nyilvántartásának eszköze. Ezáltal a vállalatok vagyona és annak változásai folyamatosan nyomon követhetőek. A könyvvezetés folyamatát alapvetően a számviteli alapelvek szabályozzák. A vállalkozások számviteli feladatai keretében elsősorban az ügyfelek adó terheinek elszámolását kell megoldani, így a számvitel és az adózás kéz a kézben jár. Ennek részét képzi a vállalkozásokra, mint adóalanyokra kivetett adók könyvelése, másrészt a vállalkozásokra, mint az adóbeszedést végző szervezetekre vonatkozó elszámolásokat. Az adókat és járulékokat online a NAV weboldalán elérhető nyomtatványokon kell beadni ÁNYK vagy ONYA nyomtatványkitöltő programok segítségével. Dolgozatomban a következő 3 adónemet részleteztem: A munkabéreket érintő adók, járulékok két fő csoportra oszthatók: a munkavállalót terhelő és a munkavállalót terhelő adók és járulékok. A munkavállalót terhelő adók: ·         15% személyi jövedelem adó (szja) ·         10% nyugdíjjárulék ·         4% természetbeni és egészségbiztosítási járulék ·         3% pénzbeli és egészségbiztosítási járulék ·         1,5% munkaerő-piaci járulék A munkáltatót terhelő adók a következők: ·         17,5% szociális hozzájárulási adó (szocho), ·         1,5% szakképzési hozzájárulás. Az áfa az egyik legjelentősebb állami bevétel a személyi jövedelemadó és a társasági adó mellett. Magyarországon jelenleg három áfa kulcs van, 27%, 18% és 5%. Az áfa bevallásnak gyakoriság szerint 3 formája van, havi, negyedéves és éves bevallás. A társasági adó egy olyan jövedelemadó, melyet a vállalat tevékenységéből származó jövedelem alapján kell fizetni. Alanya az a belföldi vagy külföldi illetőségű személy, aki jövedelem és vagyonszerző gazdasági tevékenységet folytat Magyarország területén. A vállalatoknak minden üzleti év végén beszámolókészítési kötelezettségük van. Ennek célja a gazdasági szereplők a vállalat gazdálkodásáról, vagyoni, pénzügyi helyzetéről való tájékoztatása. Ezzel a vállalatok adatai, információi rendszeresen nyilvánosságra kerülnek. A beszámolónak különböző fajtái alkalmazhatók a dolgozatban kifejtett követelményeknek megfelelően. A beszámolók részét képezi a mérleg és az eredménykimutatás valamely formája.